Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καρκίνος μαστού: Τροφές αμβλύνουν τις παρενέργειες των θεραπειών

Καρκίνος μαστού: Τροφές αμβλύνουν τις παρενέργειες των θεραπειών

Η κατανάλωση προϊόντων σόγιας και σταυρανθών λαχανικών ενδεχομένως και σχετίζεται με μείωση των κοινών ανεπιθύμητων ενεργειών της θεραπείας του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Breast Cancer Research and Treatment.

Η κατανάλωση προϊόντων σόγιας και σταυρανθών λαχανικών ενδεχομένως και σχετίζεται με μείωση των κοινών ανεπιθύμητων ενεργειών της θεραπείας του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Breast Cancer Research and Treatment.

Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου Lombardi στο Πανεπιστήμιου του Τζορτζτάουν, διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών (όπως, το λάχανο, το κινέζικο λάχανο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και η λαχανίδα) και τα προϊόντα σόγιας (γάλα, τόφου και φασόλια) σχετίζονται με λιγότερες αναφορές για εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα. Αλλά και η υψηλή πρόσληψη σόγια σχετίστηκε με λιγότερη κόπωση.

Οι ασθενείς που είχαν επιβιώσει καρκίνου του μαστού και αποτέλεσαν το δείγμα της μελέτης, ήταν 173 καυκάσιας καταγωγής και 192 αμερικανίδες κινεζικής καταγωγής και μετανάστριες από την Ασία.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού πολύ συχνά εκδηλώνουν παρενέργειες από τις αντικαρκινικές θεραπείες που μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή χρόνια μετά την ολοκλήρωση της αγωγής. Για παράδειγμα, επειδή πολλές θεραπείες είναι σχεδιασμένες να προλαμβάνουν την υποτροπή του καρκίνου αναστέλλουν την παραγωγή ή τη χρήση των οιστρογόνων από το σώμα, οι ασθενείς συχνά εμφανίζουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις μεταξύ άλλων παρενεργειών.

«Οι παρενέργειες επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των γυναικών πουν επιβιώσει του καρκίνου του μαστού και αυτό μπορεί να τις οδηγήσει στο να σταματήσουν πρόωρα τη θεραπεία. Η καλύτερη κατανόηση του ρόλου των παραγόντων του τρόπου ζωής είναι σημαντική επειδή η διατροφή μπορεί να είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των ακτικαρκινικών θεραπειών», εξηγεί η Δρ Σαρα Οπενιρ συγγραφέας της μελέτης.

Όταν οι συμμετέχουσες αξιολογήθηκαν ξεχωριστά βάσει εθνικότητας/φυλής, οι συσχετισμοί ήταν συσχετισμοί μεταξύ των καυκάσιας καταγωγής ασθενών, ενώ παρατηρήθηκε και μια τάση ως προς τα οφέλη για τις κινεζικής καταγωγής γυναίκες που όμως δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Οι Κινέζες γενικά έχουν λιγότερα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα και οι περισσότερες τρώνε σταυρανθή λαχανικά και προϊόντα σόγιας. Πράγματι, στη μελέτη οι Κινέζες έτρωγαν διπλάσιες ποσότητες των δύο αυτών κατηγοριών τροφίμων.

«Κατά πόσο η μείωση των συμπτωμάτων είναι απόρροια της μακροχρόνιας κατανάλωσης των δύο αυτών διατροφικών ειδών θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω», σημειώνει η Τζουντι Χουέι-γιου Γουανγκ μέλος της συγγραφικής ομάδας της μελέτης.

Φυτοχημικά συστατικά, όπως οι ισοφλαβόνες σόγιας και οι γλυκοσινολάτες στα σταυρανθή λαχανικά ενδεχομένως να ευθύνεται για το παρατηρούμενο όφελος στις γυναίκες του δείγματος. Οι ισοφλαβόνες προσδένονται στους υποδοχείς των οιστρογόνων, ενώ οι γλυκοσινολάτες επηρεάζουν τον μεταβολισμό των ενζύμων που τροποποιούν την φλεγμονή και τα επίπεδα των οιστρογόνων, εξασθενίζοντας ενδεχομένως τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη θεραπεία.

Πάντως, προκλινικές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα βιολογικά ενεργά συστατικά της σόγιας και των σταυρανθών λαχανικών ωθούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού, αλλά έχουν αντίθετα αποτελέσματα στα πειραματόζωα που τα καταναλώνουν πριν τη διάγνωση του καρκίνου και συνεχίζουν να τα τρώνε πριν και μετά την αντικαρκινική θεραπεία.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024