Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παλλόμενο καρδιακό επίθεμα επιδιορθώνει την καρδιά [Βίντεο]

Παλλόμενο καρδιακό επίθεμα επιδιορθώνει την καρδιά [Βίντεο]

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα πλήρως λειτουργικό τεχνητό ανθρώπινο καρδιακό μυ, αρκετά μεγάλο ώστε να καλύψει τη βλάβη που έχει δημιουργήσει το έμφραγμα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα πλήρως λειτουργικό τεχνητό ανθρώπινο καρδιακό μυ, αρκετά μεγάλο ώστε να καλύψει τη βλάβη που έχει δημιουργήσει το έμφραγμα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications, εν αντιθέσει με άλλα όργανα, η καρδιά δεν μπορεί να αναγεννηθεί μετά από ένα έμφραγμα. Το νεκρωμένο τμήμα του καρδιακού μυ δημιουργεί μια ουλή η οποία εμποδίζει την μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων ή δεν μπορεί να συσπαστεί. Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή εκδήλωση καρδιακής ανεπάρκειας, από την οποία πάσχουν 12 εκατομμύρια άτομα, παγκοσμίως.

Προς το παρόν γίνονται κλινικές δοκιμές για την έγχυση βλαστοκυττάρων απευθείας στο σημείο του καρδιακού μυ που έχει επηρεαστεί ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά. Κι ενώ τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, λιγότερο από το 1% των βλαστοκυττάρων επιβιώνουν και μένουν στην καρδιά και ακόμα λιγότερα εξελίσσονται σε καρδιακά μυικά κύτταρα.

Απ’ την άλλη τα καρδιακά επιθέματα μπορούν να τοποθετηθούν πάνω στο νεκρωμένο σημείο και να μείνουν ενεργά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας την συσταλτικότητα του μυ και να βοηθήσουν την μετάδοση των ηλεκτρονικών καρδιακών σημάτων. Τα επιθέματα αυτά εκκρίνουν ένζυμα και αυξητικούς παράγοντες που βοηθούν την ανάρρωση του κατεστραμμένου μυ, ο οποίος όμως δεν έχει νεκρώσει.

Για να είναι όμως λειτουργικό το επίθεμα θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να καλύψει την επηρεαζόμενη περιοχή. Επίσης θα πρέπει να είναι δυνατό κα ηλεκτρικά ενεργό, όπως ο φυσικός καρδιακός μυς, διαφορετικά μπορεί να προκληθούν αρρυθμίες.

Το επίθεμα που δημιούργησε η ομάδα του Πανεπιστημίου Duke είναι το πρώτο που πληροί τα παραπάνω κριτήρια. Τα κύτταρα για το επίθεμα προέρχονται από καλλιεργημένα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα τα οποία εξελίχθηκαν σε λειτουργικό ιστό, διαστάσεων 16 τετραγωνικών εκατοστών και πάχους πέντε έως οκτώ κυττάρων.

Τα τεστ έδειξαν ότι ο τεχνητός αυτός καρδιακός μυς ήταν πλήρως λειτουργικός, με ηλεκτρικές, μηχανικές και δομικές ιδιότητες που έμοιαζαν με αυτές της φυσιολογικής, υγιούς ενήλικης καρδιάς.

Όταν το επίθεμα εμφυτεύθηκε σε καρδιές τρωκτικών διαπιστώθηκε ότι επιβίωσε και ανέπτυξε αγγειακό δίκτυο για να μπορέσει να διατηρήσει τη λειτουργικότητά του. Αλλά για να φτάσει να αντικαταστήσει τον νεκρό καρδιακό μυ του ανθρώπου, πρέπει να είναι παχύτερο από αυτό του πειράματος και αυτό προϋποθέτει καλύτερη αγγείωση ώστε να λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Τέλος, εξαιρετικά σημαντικό είναι να μπορεί να ενσωματώνεται πλήρως στον φυσικό καρδιακό μυ και να μην βελτιώνει απλώς την ικανότητα άντλησης αίματος της καρδιάς αλλά να διασφαλίζει και την ομαλή μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων και να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος αρρυθμιών.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024