Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ξεχασμένη» μελέτη δείχνει τις επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία

«Ξεχασμένη» μελέτη δείχνει τις επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία

«Ξεχασμένη» για περισσότερα από 40 χρόνια μελέτη, που είχε χρηματοδοτηθεί από την ίδια τη βιομηχανία τροφίμων, συνδέει τη ζάχαρη με την καρδιακή νόσο και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS Biology.

«Ξεχασμένη» για περισσότερα από 40 χρόνια μελέτη, που είχε χρηματοδοτηθεί από την ίδια τη βιομηχανία τροφίμων, συνδέει τη ζάχαρη με την καρδιακή νόσο και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS Biology.

«Τα αποτελέσματα της πειραματικής έρευνας δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας και η βιομηχανία τροφίμων προτίμησε να τα κρατήσει κρυφά», εξηγεί ο Στάντον Γκλαντζ, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Επιμόρφωσης για τον Έλεγχο του Καπνού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με τον Δρ Γκλαντζ, «επρόκειτο για πείραμα που παρήγαγε ανεπιθύμητα αποτελέσματα για την βιομηχανία τροφίμων. Και σίγουρα να δημοσιευόταν θα αύξανε τις γνώσεις μας για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που συνεπάγεται η κατανάλωση πολλής ζάχαρης και φυσικά αυτό ήταν κάτι που δεν ήθελαν οι εταιρίες».

Η ανάσυρσης της έρευνας από την αφάνεια προκάλεσε την αντίδραση και της Ένωσης Ζάχαρης, που εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα «συλλογή εικασιών και υποθέσεων για γεγονότα που συνέβησαν σχεδόν πενήντα χρόνια πριν, από μια μελέτη που έγινε από ομάδα ερευνητών και χρηματοδοτήθηκε από άτομα και οργανώσεις που είναι γνωστό ότι ασκούσαν κριτική στην βιομηχανία της ζάχαρης».

Ωστοσο το Project 259, σύμφωνα με τον Δρ Γκλαντζ, ήταν μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την ίδια της βιομηχανία της ζάχαρης και είχε ανατεθεί σε ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγκχαμ, την περίοδο 1967-1971, να μελετήσουν την επίδραση της ζάχαρης στην υγεία μιας ομάδας αρουραίων. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εστίσαν στο πως τα βακτήρια του εντέρου επεξεργάζοντας την ζάχαρη και το άμυλο.

Τα πρώτα αποτελέσματα τον Αύγουστο του 1970 έδειχναν ότι οι αρουραίοι που είχαν κάνει διατροφή με πολλή ζάχαρη είχαν παρουσιάσει αύξηση στα τριγλυκερίδια, λιπίδια που συντελούν στην δόμηση της χοληστερόλης. Επίσης, είχαν αυξημένα επίπεδα της β-γλουκουρονιδάσης, ενός ενζύμου που έχει σχετιστεί με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης στους ανθρώπους.

Μήνες μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων στο Διεθνές Ίδρυμα Έρευνας για τη Ζάχαρη, δεν εδόθη έγκριση για την χρηματοδότηση περαιτέρω 12 εβδομάδων έρευνας, χρειάζονταν οι επιστήμονες για να ολοκληρώσουν την μελέτη, σύμφωνα με τον Δρ Γκλαντζ.

«Οι εταιρίες αρνήθηκαν την επιπλέον χρηματοδότηση και έτσι σταμάτησε η έρευνα. Και φυσικά τίποτα δεν δημοσιεύθηκε», εξηγεί ο αμερικανός ερευνητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο χρόνος που έλαβε χώρα το Project 259 ήταν κρίσιμος διότι στις ΗΠΑ ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τότε σκεφτόταν αν θα έπρεπε να λάβει αυστηρά μέτρα κατά των τροφίμων με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. «Αν η μελέτη είχε δημοσιευθεί, τότε η ζάχαρη θα είναι δαιμονοποιηθεί ακόμα περισσότερο», λέει ο Δρ Γκλαντζ.

Η Ένωση Ζάχαρης έχει διαφορετική άποψη για τα γεγονότα υποστηρίζοντας ότι «το Project 259 καθυστέρησε αρκετά και είχε ξεπεράσει το όριο χρηματοδότησης. Η καθυστέρηση συνέπεσε χρονικά με την αναδόμηση του Ερευνητικού Ιδρύματος Ζάχαρης σε Διεθνές Ερευνητικό Ίδρυμα Ζάχαρης. Υπήρχαν σχέδια για την συνέχιση της μελέτης με χρηματοδότηση από το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής, αλλά για άγνωστους σε εμάς λόγους, αυτό δεν συνέβη».

Και καταλήγει λέγοντας ότι «η Ένωση Ζάχαρης πάντα ήταν υπέρ της επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας ώστε να μάθουμε όσα περισσότερα γίνεται για την ζάχαρημ τη διατροφή και την υγεία. Γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη όταν καταναλώνεται με σύνεση μπορεί να είναι μέρος ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής και παραμένουμε δεσμευμένοι στην υποστήριξη της έρευνας για την περαιτέρω κατανόηση του ρόλου της ζάχαρης στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024