Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αντικαρκινικά φάρμακα ρίχνονται στη μάχη κατά της υπέρτασης

Αντικαρκινικά φάρμακα ρίχνονται στη μάχη κατά της υπέρτασης

Φάρμακα σχεδιασμένα να αναστέλλουν την ανάπτυξη του καρκίνου ενδεχομένως να προσφέρουν μια νέα οδό ελέγχου της υπέρτασης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Φάρμακα σχεδιασμένα να αναστέλλουν την ανάπτυξη του καρκίνου ενδεχομένως να προσφέρουν μια νέα οδό ελέγχου της υπέρτασης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Georgetown υποστηρίζουν ότι η μελέτη τους θα προσφέρει ένα πραγματικό βήμα προόδου στην θεραπεία της υπέρτασης καθώς να και υπάρχουν πολλά διαθέσιμα αντιϋπερτασικά φάρμακα δρουν δια διαφορετικών μηχανισμών καθιστώντας τα μη κατάλληλα για όλους τους ασθενείς.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι αυξητικοί παράγοντες ινοβλαστών (FGFs) που εμπλέλονται στην ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων ώστε να μπορεί με τη σειρά του να αναπτυχθεί ο καρκίνος, έχουν επίσης συστημική επίδραση στην αρτηριακή πίεση του αίματος. Η μελέτη υποστηρίζει ότι όπως οι ογκολόγοι χρησιμοποιούν τους αναστολείς FGFs για να ελέγξουν τον καρκίνο, οι γιατροί θα μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τον έλεγχο της υπέρτασης.

«Είναι σπάνιο μια κατηγορία φαρμάκων να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τόσο διαφορετικές παθήσεις, αλλά αυτό δείχνει η μελέτη μας», σχολιάζει ο Άντον Γουελστέιν, καθηγητής Ογκολογίας και Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Georgetown και ερευνητής στο Αντικαρκινικό Κέντρο Lombardi του αμερικανικού πανεπιστημίου.

Ο Δρ Γουελστέιν και οι συνεργάτες του είχαν και παλαιότερα διαπίστωσει ότι η οδός του αυξητικού παράγοντα ινοβλαστών όταν ενεργοποιηθεί καθοδηγεί την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων που σιτίζουν τον αναπτυσσόμενο όγκο (δηλαδή, την αγγειογένεση). Η ανάπτυξη των αναστολέων FGF βασίστηκε εν μέρει στην ικανότητά τους να αναστέλλουν την αγγειογένεση. Η παρούσα μελέτη μελέτησε καλύτερα την οδό αυτή και ανακάλυψε ότι η πρωτεΐνη FGFBP1, τροποποιεί το FGF. Το γονίδιο που παράγει την FGFBP1 για να ρυθμίσει τον FGF είναι γνωστή ως FGF πρωτεΐνη πρόσδεσης 1.

Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν επίσης μια ευρωπαϊκή έρευνα που διαπίστωσε ότι ένα πληθυσμός στην Ανατολική Ευρώπη με υπέρταση είναι επίσης φορέας μιας μετάλλαξης του γονιδίου FGFBP1. Εξαιτίας αυτή της γονιδιακής μετάλλαξης, η FGFBP1 υπερεκφράζεται στον νεφρικό ιστό, το κεντρικό κομβικό σημείο ελέγχου της αρτηριακής πίεσης.

Έτσι λοιπόν προέκυψε η ιδέα να μελετήσουν τη σχέση FGFBP1 – υπέρτασης σε εργαστηριακά ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί για την ανάδειξη της σχέσης FGF και καρκίνου. Σε αυτά τα ποντίκια η FGFBP1 ήταν δυνατόν να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί.

Όταν ενεργοποιήθηκε η FGFBP1 στα πειραματόζωα η αρτηριακή πίεση αυξήθηκε από το φυσιολογικό όριο σε επίπεδο υπέρτασης.

Η περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι η ρύθμιση της υπέρτασης δια της FGFBP1 γινόταν στα αγγεία αντίστασης, την τελική αναλογία των αγγείων σε διαφορετικούς ιστούς που ελέγχουν την ροή προς τον συγκεκριμένο ιστό. Το παρεκκλίνον γονίδιο FGFBP1 αύξανε την αντίδραση του αγγείο στην αγγειοτενσίνη ΙΙ, ορμόνη που περιορίζει την αιμοφόρα αγγεία προκαλώντας αύξηση των αιμοφόρων αγγείων.

«Ο αυξητικός παράγοντας ινοβλαστών (FGF) μπορεί να ελέγξει πόσο ευαίσθητη είναι η αρτηριακή πίεση στην ρύθμιση της από την αγγειοτενσίνη ΙΙ. Αυτό μας λέει αν σ’ ένα άτομο που έχει υπέρταση είναι δυνατόν να στοχεύσουμε τον FGF αφού συντελεί στην διατήρηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης τροποποιώντας την ευαισθησία στην αγγειοτενσίνη ΙΙ», εξηγεί ο Δρ Γουελστέιν.

Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αναστολέα FGF στα ποντίκια για να ενεροποιήσουν το γονίδιο FGFBP1 και διαπίστωσαν ότι το φάρμακο μείωσε επιτυχώς την ευαισθησία στην αγγειοτενσίνη ΙΙ.

Σπεύδουν όμως να επισημάνουν ότι «δεν μπορούμε φυσικά να ισχυριστούμε ότι αυτή η τακτική θα λειτουργήσει και στους ανθρώπους με υπέρταση, αλλά θα δοκιμάσουμε το νέο αυτό μηχανισμό ελέγχου της αρτηριακής πίεσης σε κλινικές δοκιμές».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024