Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανακαλύφθηκε μοναδική μετάλλαξη που προάγει τη μακροζωία

Ανακαλύφθηκε μοναδική μετάλλαξη που προάγει τη μακροζωία

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μια γονιδιακή μετάλλαξη σε οικογένειες Άμις που ζουν στην Ινδιάνα και η οποία όχι μόνο τους προστατεύει από την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 αλλά προάγει και την μακροζωία.

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μια γονιδιακή μετάλλαξη σε οικογένειες Άμις που ζουν στην Ινδιάνα και η οποία όχι μόνο τους προστατεύει από την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 αλλά προάγει και την μακροζωία.

Και επιπλέον οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Northwestern ισχυρίζονται ότι ένα πειραματικό φάρμακο που μιμείται την γενετική αυτή επίδραση δοκιμάζεται ήδη σε ανθρώπους με στόχο την ενίσχυση της μακροζωίας.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Science Advances οι ειδικοί, τα μέλη των οικογένειων Άμις που έχουν κληρονομήσει τη συγκεκριμένη μετάλλαξη ζουν πάνω από 10% περισσότερο και έχουν 10% μακρύτερα τελομερή από τα άλλα μέλη της κοινότητάς τους που δεν είναι φορείς της μετάλλαξης.

Και εμφανίζουν επίσης με μικρότερη συχνότητα διαβήτη, έχουν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας και πιο εύκαμπτα αιμοφόρα αγγεία.

«Τα ευρήματα μας εξέπληξαν λόγω της συνάφειας των αντιγηραντικών επιδράσεων στα πολλαπλά συστήματα του ανθρωπίνου σώματος. Για πρώτη φορά βλέπουμε έναν μοιακό δείκτης της γήρανσης, το μήκος των τελομερών, έναν μεταβολικό δείκτη της γήρανσης, την ινσουλίνη νηστείας και έναν καρδιαγγειακό δείκτης της γήρανσης, την αρτηριακή πίεση και την σκληρυνση των αιμοφόρων αγγείων, να «οδηγούν» προς την ίδια κατεύθυνση στα συγκεκριμένα άτομα που είναι γενικώς προστατευμένα από τις αλλαγές που επιφέρει η ηλικία. Έτσι, όχι μόνο ζουν περισσότερο αλλά έχουν και καλύτερη υγεία. Δηλαδή, η επιθυμητή μορφή μακροζωίας», εξηγεί ο Δρ Ντάγκλας Βαουγκχαν, καρδιολόγος και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Η μετάλλαξη στοχεύει και επηρεάζει τον αναστολέα του ενεργοποιητή πλασμινογόνου-1 (PAI-1), μια πρωτεΐνη γνωστή για τον ρόλο της στην θρόμβωση. Σχεδόν το 5% της κοινότητας των Άμις που ζουν απομονωμένοι σε μια περιοχή της Ινδιάνα των ΗΠΑ είναι φορείς της μετάλλαξης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ασυνήθιστα χαμηλών επιπέδων της PAI-1.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η μετάλλαξη πέρασε στην κοινότητα των Άμις από αγρότες της Ελβετίας που μετακόμισαν στην περιοχή, καθώς άλλες κοινότητες Άμις δεν είναι φορείς της. «Πρόκειται για εντελώς «πριβέ μετάλλαξη»», λέει ο Δρ Βαουγκχαν.

Οι φορείς της μετάλλαξης φτάνουν συνήθως μέχρι 85 ετών, ζώντας σημαντικά περισσότερο από το μέσο προσδόκιμο ζωής των Άμις που δεν ξεπερνά τα 71 έτη.

Όλοι μπορούν να ωφεληθούν από τη μετάλλαξη

Ιάπωνες ερευνητές δίνουν ελπίδες και σε όλους εμάς που δεν είμαστε φορείς της εν λόγω μετάλλαξης ότι κάποια μέρα ίσως μπορούμε να επεκτείνουμε το προσδόκιμο ζωής μας. Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Τοχοκου, με επικεφαλής τον Δρ Τοσιο Μιγιατα, αναπτύσσει έναν αναστολέα του PAI-1, ο οποίος στις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους φαίνεται να είναι ασφαλής.

Αυτό ώθησε τον Δρ Βαουγκχαν να ζητήσει άδεια από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να ξεκινήσει κλινική μελέτη στις ΗΠΑ στις αρχές του 2018. Στόχος να δοκιμαστεί το σκεύασμα σε παχύσαρκα άτομα ή με αντίσταση στην ινσουλίνη. Επειδή ο PAI-1 παίζει καθορισικό ρόλο στην θρόμβωση το σκεπτικό είναι να μειωθούν απλά τα επίπεδα της πρωτεΐνης και όχι να εξαλειφθεί από τον οργανισμό.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024