Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι ξηροί καρποί ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι ξηροί καρποί ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών ενισχύει τις εγκεφαλικές συχνότητες που σχετίζονται με τη γνωστικότητα, την επούλωση, τη μάθηση, την μνήμη και άλλες καίριες εγκεφαλικές λειτουργίες.

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών ενισχύει τις εγκεφαλικές συχνότητες που σχετίζονται με τη γνωστικότητα, την επούλωση, τη μάθηση, την μνήμη και άλλες καίριες εγκεφαλικές λειτουργίες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο FASEB Journal και παρουσίασαν στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στο Σαν Ντιέγκο οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας της Λομα Λίντα, ορισμένοι ξηροί καρποί διεγείρουν τις εγκεφαλικές συχνότητες περισσότερο από άλλους. Τα φιστίκια Αιγίνης για παράδειγμα, παράγουν το μεγαλύτερο κύμα γάμα, το οποίο είναι καίριας σημασίας για την ενίσχυση της διαδικασίας της γνωστικότητας, της συγκράτησης της πληροφορίας, της μάθησης, της αντίληψης και της ταχείας κίνησης των ματιών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το Αράπικο φιστίκι παρήγαγε την μεγαλύτερη ανταπόκριση δέλτα, η οποία σχετίζεται με την ανοσία, την φυσική επούλωση και το βαθύ ύπνο.

Η μελετη ήταν πιλοτική και εστίασε σε ομάδα εθελοντών που κατανάλωναν αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια Αράπικα, Αιγίνης, Πεκαν και καρύδια. Τα εγκεφαλικά κύματα από εννέα περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την λειτουργία του εγκεφαλικού φλοιού αξιολογήθηκαν με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Λι Μπερκ σημειώνει ότι παρατηρήθηκαν διακυμάνσεις μεταξύ των έξι ειδών ξηρών καρπών που ελέγχθηκαν, όλα όμως διακρίνονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, με τα καρύδια να περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών.

Και προηγούμενες μελέτες είχαν αναδείξει τα οφέλη των ξηρών καρπών για τον οργανισμό μας, με διάφορους τρόπους, όπως προστασία της καρδιάς, μείωση της φλεγμονς, επιβράδυνση της γήρανσης και καταπολέμηση του καρκίνου. Αλλά ελάχιστη έρευνα είχε γίνει για τον τρόπο που επηρεάζουν τον εγκέφαλο οι ξηροί καρποί.

«Η νέα μελέτη παρέχει σημαντικά ευρήματα που δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί είναι καλοί για τον εγκέφαλο, όπως και για το υπόλοιπο σώμα, ενώ μελλοντικές έρευνες θα αποκαλύψουν αν έχει και άλλες επιδράσεις στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα», υπογραμμίζει ο Δρ Μπερκ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024