Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εγκεφαλική πρωτεΐνη προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ

Εγκεφαλική πρωτεΐνη προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ

Αμερικανοί ερευνητές ανέδειξαν μια νέα προστατευτική λειτουργία εγκεφαλικής πρωτεΐνης που γενετικά σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα θεραπευτικές στρατηγικές της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Αμερικανοί ερευνητές ανέδειξαν μια νέα προστατευτική λειτουργία εγκεφαλικής πρωτεΐνης που γενετικά σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα θεραπευτικές στρατηγικές της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Experimental Medicine, ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικών Ανακαλύψεων Sanford Burnham Prebys ανακάλυψαν ότι «η πρωτεΐνη SORLA περιορίζει απευθείας την ικανότητα της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές που προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ, να διαταράξει τις νευρωνικές συνδέσεις. Πρόκειται για τον τρίτο τρόπο που η SORLA διαπιστώνεται ότι αμύνεται κατά της νευροεκφύλισης», εξηγεί ο Δρ Χουαξι Ξου.

Και προσθέτει ότι, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το γονίδιο που κωδικοποιεί την SORLA έχει μείζονα επίδραση στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς έρχονται στο φως όλο και περισσότερες μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ στο εν λόγω γονίδιο.

Το SORLA είναι ένα από τα πολλά γονίδια που οι μεταλλάξεις του σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ. Οι αμερικανοί ερευνητές υποψιάζονταν η SORLA, μια πρωτεΐνη-μεταφορέας που μεταφέρει τα μόρια μεταξύ κυψελοειδών διαμερισμάτων, μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από το β-αμυλοειδές. Εξάλλου έχει ήδη αποδειχθεί ότι η SORLA εξισορροπεί την παραγωγή του β-αμυλοειδούς και το εξαλείφει από τον χώρο πέριξ των νευρώνων.

Η ίδια επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η SORLA έχει την φυσική ιδιότητα να αλληλεπιδρά με τον EphA4, έναν υποδοχέα δια του οποίο το β-αμυλοειδές προκαλεί συναπτική δυσλειτουργία.

Στην παρούσα μελέτη, ο Δρ Ξου και οι συνεργάτες του τεκμηρίωσαν ότι η SORLA περιόριζε την τοξική σηματοδότηση του EphA4 από το β-αμυλοειδές. Επίσης, παρατήρησαν ότι η αύξηση των επιπέδων της SORLA σε πειραματόζωα μείωνε τη γνωστική εξασθένηση που προκαλεί το β-αμυλοειδές.

Ακόμα, πρόσεξαν ότι ο EphA4 ήταν υπερ-ενεργοποιημένος στον εγκεφαλικό ιστό των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ και αυτή η υπερδραστηριοποίηση συσχετίζεται με την μειωμένη πρόσδεση στην SORLA, απόδειξη της σχετικότητας της ανακάλυψης με την ανθρώπινη εκδοχή της νόσου.

«Αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι η πρώιμου σταδίου νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα που θα αυξάνουν τα επίπεδα της SORLA ή θα ενισχύουν την αλληλεπίδραση με τον EphA4. Έχουμε επικεντρώσει λοιπόν τη δραστηριότητά μας στην ανεύρεση αυτών των φαρμάκων», λέει ο Δρ Ξου.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024