Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανίχνευση του καρκίνου δέρματος σε μόλις 30 δευτερόλεπτα

Ανίχνευση του καρκίνου δέρματος σε μόλις 30 δευτερόλεπτα

Ευρωπαίοι ερευνητές ανέπτυξαν το πρώτο σκάνερ, παγκοσμίως, που μπορεί να εντοπίσει τα αιμοφόρα αγγεία ενός κακοήθους μελανώματος σε μόλις 30 δευτερόλεπτα, χάρη σε μια υπέρυθρη δέσμη λέιζερ.

Ευρωπαίοι ερευνητές ανέπτυξαν το πρώτο σκάνερ, παγκοσμίως, που μπορεί να εντοπίσει τα αιμοφόρα αγγεία ενός κακοήθους μελανώματος σε μόλις 30 δευτερόλεπτα, χάρη σε μια υπέρυθρη δέσμη λέιζερ.

Οι ερευνητές του ευρωπαϊκού προγράμματος ADVANCE (Automatic Detection of VAscular Networks for Cancer Evaluation) με τη χρήση της συσκευής VivoSight υποστηρίζουν ότι ο δερματολόγος μπορεί να δει κάτω από το δέρμα σε βάθος 1 mm και από την τρισδιάσταστη έγχρωμη εικόνα των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων σε 30 δευτερόλεπτα μπορεί να εντοπίσει τυχόν καρκινικές αλλοιώσεις.

Το νέο αυτό σκάνερ είναι ουσιαστικά μια νέα και προηγμένη εκδοχή της Τομογραφίας Οπτικής Συνοχής (OCT), μια τεχνικής που χρησιμοποιείται για την απεικονιστική εξέταση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

Οι επιστήμονες σκέφτηκαν ότι επειδή το μελάνωμα χρειάζεται οξυγόνο για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί, αναπτύσσει τα δικά του αιμοφόρα αγγεία. Καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται και γίνεται πιο επιθετικό, τα αιμοφόρα αγγεία παραμορφώνονται διαφέροντας από τα υγιή αγγεία.

Μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό να δουν οι γιατροί με τόση λεπτομέρια ύποπτες αλλοιώσεις σε πραγματικό χρόνο, γι’ αυτό οι ερευνητές έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι οι δερματολόγοι θα έχουν πλέον την ικανότητα να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις επί της θεραπείας σε ένα στενό χρονικό περιθώριο.

«Κάθε μελάνωμα από ένα συγκεκριμένο πάχος και έπειτα μπορεί να δώσει μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος. Προς το παρόν, αυτοί οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν να βγει το αποτέλεσμα της βιοψίας, γεγονός που επίσης προϋποθέτει την υποβολή τους σε μικροχειρουργική διαδικασία υπό γενική αναισθησία. Αυτό κοστίζει τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα. Μάλιστα, το 80% των περιπτώσεων, η βιοψία παράγει αρνητικά αποτελέσματα δίνοντας ψευδώς την εντύπωση ότι ο καρκίνος δεν εξαπλώνεται», εξηγεί ο Δρ Τζον Χολμς που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ADVANCE.

Και προσθέτει ότι «το σκάνερ μας μπορεί να βελτιώσει πραγματικά τις ικανότητες των δερματολόγων να αποφασίσουν αν ένα μελάνωμα είναι επιθετικό ή όχι, αν θα δώσει μεταστάσεις, αν είναι σε αρχικά στάδια ή να έχει ήδη αναπτυχθεί τόσο ώστε να χρειάζεται άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση. Θα πρέπει βέβαια να γίνουν εκτεταμένες κλινικές μελέτες για να τεκμηριωθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της συσκευής».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024