Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φάρμακα για την καούρα σχετίζονται με τον καρκίνο στομάχου

Φάρμακα για την καούρα σχετίζονται με τον καρκίνο στομάχου

Η λήψη σγκεκριμένων φαρμάκων για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ενδεχομένως και να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με νέα κινεζική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Gut.

Η λήψη σγκεκριμένων φαρμάκων για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ενδεχομένως και να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με νέα κινεζική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Gut.

Ο κίνδυνος ήταν ανάλογος της διάρκειας και της συχνότητας χρήσης των αναστολέων αντλίας πρωτονίων, ο οποίος αυξανόταν από δύο έως οκτώ φορές.

Οι ερευνητές σπεύδουν να σημειώσουν ότι ενώ ο σχετικός κίνδυνος παραμένει υψηλός, όμως ο απόλυτος κίνδυνος παραμένει μικρός. Αλλά είναι στατιστικά σημαντικός, ειδικά για τα άτομα που είναι φορείς του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (H.pylori), ένα βακτήριο που έχει σχετιστεί με τον καρκίνο του στομάχου.

«Ενώ οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή κοινώς καούρας, καθώς και της δυσπεψίας, οι γιατροί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην συνταγογράφησή τους ειδικά για μακροχρόνια χρήση, ακόμα και όταν έχει εξαλειφθεί το H.pylori στον ασθενή», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Γουάι Κεουνγκ Λεουνγκ, καθηγητής Γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Και συμπληρώνει ότι η εξάλειψη του H.pylori μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου, αλλά ακόμα και μετά την θεραπεία πολλά άτομα τελικά εκδηλώνουν καρκίνο.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι η τρίτη αιτία καρκινικού θανάτου, παγκοσμίως και δεν είναι η πρώτη φορά που έρευνες έχουν συσχετίσει τους αναστολείς αντλίας πρωτονίνων με τον καρκίνο του στομάχου. Όμως, παρέμενε ασαφής ο ρόλος του H.pylori.

Για την αξιολόγηση του ρόλου του ο Δρ Λεουνγκ και οι συνεργάτες του συνέκριναν τη χρήση των αναστολέων αντλίας πρωτονίνων με του ανταγωνιστές του υποδοχέα ισταμίνης Η2.

Έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 63.400 ασθενείς που λάμβαναν συνδυασμό αναστολέων αντλίας πρωτονίνων και δύο αντιβιοτικά για την εξάλειψη του H.pylori. Η θεραπεία λαμβανόταν πάνω από επτά ημέρες μεταξύ 2003 και 2012.

Οι ασθενείς βρίσκονταν υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο επτά χρόνια, μέχρι είτε να εκδηλώσουν καρκίνο στομάχου, να πεθάνουν, είτε να ολοκληρωθεί η μελέτη.

Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, πάνω από 3.200 άτομα πήραν αναστολείς αντλίας πρωτονίων για σχεδόν τρία άτομα, ενώ σχεδόν 22.000 πήραν αναστολείς Η2. Συνολικά, 153 άτομα εκδήλωσαν καρκίνο στομάχου μετά τη θεραπεία με τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων και δύο αντιβιοτικά. Κανείς εξ αυτών δεν ήταν θετικός σε H.pylori, αλλά όλοι είχαν χρόνια γαστρίτιδα.

Η λήψη των αναστολέων αντλίας πρωτονίων σχετίστηκε με διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου, ενώ η λήψη αναστολέων H2 δεν σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο.

Επίσης, τα άτομα που έπαιρναν καθημερινά αναστολείς αντλίας πρωτονίων είχαν πάνω από τετραπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, συγκριτικά με εκείνους που έκαναν χρήση τους μια φορά την εβδομάδα. Και όσο περισσότερο χρόνο έκαναν χρήση των εν λόγω φαρμάκων, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος νόσησης.

Μετά το 12μηνο ο κίνδυνος ήταν πενταπλάσιος, γινόταν εξαπλάσιος όταν η χρήση ξεπερνούσε τα δύο χρόνια και οκταπλασιαζόταν μετά από τρία ή περισσότερα χρόνια.

Να σημειωθεί ότι η μακροχρόνια χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων έχει επίσης σχετιστεί με την πνευμονία, το έμφραγμα και τα οστικά κατάγματα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024