Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι υπογόνιμες γυναίκες κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο

Οι υπογόνιμες γυναίκες κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο

Οι γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Οι γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τη Δρ Νάταλι Στεντς, ανέλυσαν στοιχεία 13 ετών για πάνω από 78.000 γυναίκες, από τις οποίες το 14% αδυνατούσαν να κάνουν παιδί μετά από προσπάθειες τουλάχιστον ενός έτους.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι οι υπογόνιμες γυναίκες είχαν 10% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από διάφορες αιτίες, 45% αυξημένη πιθανότητα να πεθάνουν ειδικότερα από καρκίνο του μαστού και 70% από διαβήτη.

Δεν είναι σαφές με ποιό ακριβώς τρόπο συνδέεται η στειρότητα με την πρόωρη θνησιμότητα. Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι οι ορμονικές διαταραχές. Πάντως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η υπογονιμότητα δεν σχετίζεται με άλλους γυναικολογικούς καρκίνους, όπως για παράδειγμα των ωοθηκών και μήτρας.

«Ένα από τα πράγματα που ξέρουμε, είναι ότι η γέννηση ενός παιδιού κάποια στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας, δρα προστατευτικά για την υγεία της. Όπως έχουν δείξει και άλλες μελέτες σε γυναίκες που δεν έχουν κάνει ποτέ παιδιά, κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνους», εξήγησε η Δρ Στεντς.

Να σημειωθεί ότι περίπου το 85% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, ζουν τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, ενώ το 77% ζουν τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Το κόκκινο κρασάκι ενισχύει το απόθεμα ωαρίων

Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάσθηκε μια άλλη μικρή μελέτη σε 135 γυναίκες, που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεντ Λούις και η οποία συμπέρανε ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος, επειδή φαίνεται να βοηθά να αυξηθεί το απόθεμα των ωαρίων της.

Ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για το λευκό κρασί, τη μπίρα και άλλα αλκοολούχα ποτά.

Η ιδιαιτερότητα του κόκκινου κρασιού αποδίδεται κυρίως στην αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική ουσία ρεσβερατρόλη, που υπάρχει εν αφθονία στα κόκκινα σταφύλια.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μελέτη έρχεται σε αντίθεση τις επικρατούσες ιατρικές συστάσεις να αποφεύγουν οι γυναίκες την κατανάλωση αλκοόλ όταν προσπαθούν να τεκνοποιήσουν διότι ενδεχομένως να επιδρά αρνητικά στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Γι’ αυτό, άλλοι ειδικοί δήλωσαν επιφυλακτικοί -με δεδομένο και το μικρό μέγεθος της νέας μελέτης- ωσότου γίνουν μεγαλύτερες έρευνες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024