Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Νωρίτερα να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Νωρίτερα να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος

Οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα πρέπει να ξεκινούν από την ηλικία των 45 ετών, και όχι από τα 50 που ορίζουν μέχρι σήμερα οι κατευθυντήριες οδηγίες, ώστε να ανακοπεί η αυξανόμενη θνησιμότητα της νόσου σε νεαρά άτομα.

Οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα πρέπει να ξεκινούν από την ηλικία των 45 ετών, και όχι από τα 50 που ορίζουν μέχρι σήμερα οι κατευθυντήριες οδηγίες, ώστε να ανακοπεί η αυξανόμενη θνησιμότητα της νόσου σε νεαρά άτομα.

Την σύσταση αυτή έκαναν γάλλοι ερευνητές κατά τη διάρκεια της 25ης Εβδομάδας Ενωμένης Ευρωπαϊκής Γαστρεντερολογίας στην Βαρκελώνη.

Ο Δρ Νταβιντ Καρσεντί και οι συνεργάτες του ανέλυσαν 6.027 κολονοσκοπήσεις και διαπίστωσαν 400% αύξηση στην ανίχνευση νεοπλασιών σε ασθενείς 45-49 ετών, συγκριτικά με ασθενείς 40-44 ετών. Το ποσοστό ανίχνευσης νεοπλασίας ήταν 8% υψηλότερο στα άτομα 45-49 ετών από αυτό στην ομάδα των ατόμων 50-54 ετών.

Ο μέσος αριθμός πολυπόδων και του ποσοστού ανίχνευσης αδενωμάτων ήταν επίσης αυξημένα κατά 95,8% και 95,4%, αντίστοιχα, στις ηλικίες των 40-44 ετών και 45-49 ετών. Τα ποσοστά αυτά ήταν σοβαρότερα από τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στις ηλικιακές ομάδες 45-49 ετών και 50-54 ετών, που ήταν 19,1% και 11,5%, αντίστοιχα.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι στην ηλικία των 45 ετών παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση στη συχνότητα των ορθοκολικών αλλοιώσεων, εδικά στην ρυθμό ανίχνευσης των πρώιμων νεοπλασιών. Ακόμα και αν εξαιρέσουμε ασθενείς με οικογενειακό και προσωπικό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου από τη μελέτη, και πάλι υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση στα ποσοστά ανίχνευσης ασθενών ήδη από την ηλικία των 45 ετών», εξήγησε ο Δρ Καρσεντί.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία καρκινικού θανάτου στην Ευρώπη, προκαλώντας τον θάνατο 215.000 ατόμων στην Ευρώπη, ετησίως. Η γαλλική μελέτη έρχεται να τεκμηριώσει ότι τρεις στις δέκα διαγνώσεις της νόσου αφορούν πλέον άτομα κάτω των 55 ετών. Υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν ότι ο προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του προστάτη μειώνει τη συχνότητα και τη θνησιμότητα, αλλά προς το παρόν υπάρχει αρκετή διαφοροποίηση μεταξύ των χωρών της ΕΕ τόσο στην πρόσβαση στις διαγνωστικές εξετάσεις όσο και στα ποσοστά ανίχνευσης της πάθησης.

«Παρά τις διαφοροποιήσεις, η μελέτη ενισχύει την άποψη ότι ο έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου πρέπει να ξεκινά από τηνν ηλικία των 45 ετών και όχι μεταξύ 50-55 ετών που ισχύει σήμερα. Μόνο έτσι θα πετύχουμε πρώιμη διάγνωση της νόσου σε νεαρούς ενήλικες και θα την έγκαιρη αφαίρεση των πολυπόδων που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκινικά μορφώματα σε βάθος χρόνου», καταλήγει ο γάλλος ειδικός.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024