Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αποτελεσματικό και ασφαλές βιοομοειδές φάρμακο για τον καρκίνο μαστού

Αποτελεσματικό και ασφαλές βιοομοειδές φάρμακο για τον καρκίνο μαστού

Αποτελεσματικό και ασφαλές είναι το βιοομοειδές του Trastuzumab, ABP 980, σύμφωνα με στοιχεία από μελέτη Φάσης ΙΙΙ σε ασθενείς με πρώιμο, θετικό στον υποδοχέα ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα τύπου 2 (HER2) καρκίνο του μαστού.

Αποτελεσματικό και ασφαλές είναι το βιοομοειδές του Trastuzumab, ABP 980, σύμφωνα με στοιχεία από μελέτη Φάσης ΙΙΙ σε ασθενείς με πρώιμο, θετικό στον υποδοχέα ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα τύπου 2 (HER2) καρκίνο του μαστού.

Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας στην προ εγχειρητική φάση της μελέτης, παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας (ESMO) και αφορούν τη συνολική ανταπόκριση όπως αυτή αξιολογήθηκε από τοπικούς ερευνητές καθώς και από ανεξάρτητο παθολογοανατομικό έλεγχο.

Ο πρώιμος HER2-θετικός καρκίνος του μαστού είναι ένας καρκίνος του μαστού που δίνει θετικό αποτέλεσμα στον έλεγχο μίας πρωτεΐνης που ονομάζεται υποδοχέας ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα τύπου 2 (HER2) και ευνοεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στην Ευρώπη για τις γυναίκες και η πλέον κοινή μορφή καρκίνου συνολικά, με περισσότερα από 460.000 νέα περιστατικά ετησίως. Οι HER2-θετικοί καρκίνοι του μαστού έχουν την τάση να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται πιο επιθετικά από τους HER2-αρνητικούς καρκίνους του μαστού.

Το ABP 980 αναπτύσσεται ως βιοομειδές του trastuzumab, ενός ανασυνδυασμένου, εξανθρωποποιημένου μονοκλωνικού αντισώματος ανοσοσφαιρίνης G1 που έχει εγκριθεί σε πολλές χώρες για τη θεραπεία του πρώιμου καρκίνου του μαστού με υπερέκφραση HER2, του μεταστατικού καρκίνου του μαστού και του μεταστατικού καρκίνου του στομάχου. Η ενεργή ουσία του ABP 980 είναι ένα εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα που έχει την ίδια αλληλουχία αμινοξέων με το trastuzumab. Το ABP 980 έχει την ίδια φαρμακευτική δοσολογική μορφή και ισχύ με το trastuzumab.

Τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2017 αντίστοιχα, υπεβλήθη αίτηση για Άδεια Κυκλοφορίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και στον FDA για το ABP 980.

Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και ανοσογονικότητα υποστηρίζουν την κλινική αξία του ABP 980 ως βιοομοειδές του trastuzumab και έρχονται να προστεθούν στα συνολικά δεδομένα που είναι αυτή τη στιγμή υπό εξέταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων της ΗΠΑ (FDA).

«Τα βιοομοειδή έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν σε περισσότερους ασθενείς πρόσβαση σε θεραπείες υψηλής ποιότητας με αποδεδειγμένο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας», εξηγεί ο Σεραφιν Μοράλες, MD, ογκολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομεία Arnau de Villanova της Ισπανίας. «Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν σήμερα προστίθενται στο σύνολο των δεδομένων που καταδεικνύουν την ισοδυναμία μεταξύ του ABP 980 και του trastuzumab», συμπληρώνει.

Η μελέτη Φάσης III του ABP 980 LILAC ήταν μία τυχαιοποιημένη, πολυκεντρική, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με δραστική ουσία μελέτη (20120283) που αξιολόγησε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του ABP 980 σε σύγκριση με το trastuzumab σε ενήλικες γυναίκες με πρώιμο, HER2-θετικό καρκίνο του μαστού. Τυχαιοποιήθηκαν 725 ασθενείς, με 364 ασθενείς στην ομάδα του ABP 980 και 361 ασθενείς στην ομάδα του trastuzumab.

Στην προεγχειρητική φάση, οι εγγεγραμμένοι ασθενείς έλαβαν χημειοθεραπεία με επιρουβικίνη και κυκλοφωσφαμίδη (EC) κάθε τρεις εβδομάδες (Q3W) για τέσσερις κύκλους. Μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας, οι ασθενείς που είχαν επαρκή καρδιακή λειτουργία τυχαιοποιήθηκαν 1:1 για να λάβουν ABP 980 ή trastuzumab, μαζί με paclitaxel, κάθε τρεις εβδομάδες και για τέσσερις κύκλους. Η εγχείρηση (αφαίρεση μαστού και του λεμφαδένα-φρουρού ή μασχαλιαίων λεμφαδένων) πραγματοποιήθηκε τρεις έως επτά εβδομάδες μετά την τελευταία δόση ABP 980 ή trastuzumab κατά την προεγχειρητική φάση και αναλύθηκε η πλήρης παθολογοανατομική ανταπόκριση.

Στην φάση της επικουρικής θεραπείας, μετά την εγχείρηση, οι ασθενείς έλαβαν ABP 980 ή trastuzumab Q3W για διάστημα έως και ενός έτους από την πρώτη μέρα που χορηγήθηκε ένα από τα δύο προϊόντα κατά την προεγχειρητική φάση. Οι ασθενείς που έλαβαν ABP 980 κατά την προεγχειρητική φάση συνέχισαν να λαμβάνουν ABP 980 Q3W και στη φάση της επικουρικής θεραπείας. Οι ασθενείς που έλαβαν trastuzumab κατά την προεγχειρητική φάση είτε άλλαξαν σε ABP 980 είτε συνέχισαν να λαμβάνουν trastuzumab Q3W και στη φάση της επικουρικής θεραπείας. Η κατανομή σε μια θεραπευτική ομάδα κατά την προεγχειρητική φάση και κατά τη φάση επικουρικής θεραπείας έγινε με τυχαιοποίηση, όπως και η μετάβαση από το trastuzumab στο ABP 980 μετά την προεγχειρητική φάση.

Η αρχική ανάλυση πραγματοποιήθηκε όταν ολοκληρώθηκε η χειρουργική επέμβαση του τελευταίου ασθενούς μετά την προεγχειρητική θεραπεία. Τα στατιστικά στοιχεία αξιολογήθηκαν συγκρίνοντας το διάστημα εμπιστοσύνης του RD και RR της πλήρους παθολογοανατομικής ανταπόκρισης στον ιστό του μαστού και τους μασχαλιαίους λεμφαδένες με τα προκαθορισμένα περιθώρια ισοδυναμίας.

Τα κύρια τελικά σημεία της μελέτης ήταν η διαφορά κινδύνου (RD) και η αναλογία κινδύνου (RR) πλήρους παθολογοανατομικής ανταπόκρισης στον ιστό του μαστού και τους μασχαλιαίους λεμφαδένες, ενώ τα προκαθορισμένα περιθώρια ισοδυναμίας ήταν +/- 13% για το RD και 0.759 έως 1.318 για το RR. Με βάση τα στοιχεία της τοπικής αξιολόγησης από τους ερευνητές, το 48% των ασθενών στο σκέλος του ABP 980 και το 40.5% στο σκέλος του trastuzumab πέτυχαν πλήρη παθολογοανατομική ανταπόκριση. Το RD και το RR της πλήρους παθολογοανατομικής ανταπόκρισης ήταν 7.3% (90% CI: 1.2, 13.4) και 1.19 (90% CI: 1.033, 1.366), αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις ευαισθησίας που έγιναν από τον κεντρικό ανεξάρτητο παθολογοανατομικό έλεγχο, έδειξαν ότι το 47.8% των ασθενών στο σκέλος του ABP 980 και το 41.8% των ασθενών στο σκέλος του trastuzumab, πέτυχαν πλήρη παθολογοανατομική ανταπόκριση. Το RD και το RR της πλήρους παθολογοανατομικής ανταπόκρισης ήταν 5.8% (90% CI: -0.5, 12.0) και 1.14 (90% CI: 0.933, 1.312), αντίστοιχα.

Η συχνότητα, ο τύπος και η σοβαρότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν παρόμοια μεταξύ του ABP 980 και του trastuzumab, Δεν προέκυψαν νέα στοιχεία για την ασφάλεια σε σύγκριση με το γνωστό προφίλ ασφάλειας του trastuzumab.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024