Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το στοματικό σεξ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στοματοφάρυγγα στους άνδρες

Το στοματικό σεξ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στοματοφάρυγγα στους άνδρες

Οι άνδρες που καπνίζουν και είχαν πέντε ή παραπάνω συντρόφους με τους οποίους έκαναν  στοματικό σεξ, αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στοματοφάρυγγα, λόγω της έκθεσής τους στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Οι άνδρες που καπνίζουν και είχαν πέντε ή παραπάνω συντρόφους με τους οποίους έκαναν στοματικό σεξ, αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στοματοφάρυγγα, λόγω της έκθεσής τους στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Annals of Oncology ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αμπερ Ντ’ Σούζα της Σχολής Δημόσιας Υγείας, το 0,7% των ανδρών και το 0,2% των γυναικών κινδυνεύουν να εκδηλώσουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου στη ζωή τους.

Ο κίνδυνος είναι μικρότερος για τις γυναίκες, για τους μη καπνιστές και για όσους είχαν λιγότερους από πέντε συντρόφους με τους οποίους έκαναν στοματικό σεξ στη διάρκεια της ζωής τους.

Οι ερευνητέ ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 13.100 ανθρώπους, 20- 69 ετών και διαπίστωσαν ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν στοματικό σεξ στη ζωή τους και βρήκαμε ότι η μόλυνση της στοματικής κοιλότητας με τον HPV που προκαλεί καρκίνο, είναι σπάνια στις γυναίκες, άσχετα με το πόσους συντρόφους είχαν. Εξίσου σπάνια είναι η μόλυνση σε άνδρες που δεν καπνίζουν και είχαν λίγους συντρόφους με τους οποίους είχαν κάνει στοματικό σεξ. Όσο περισσότερο καπνίζει κανείς και όσο αυξάνει ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων, τόσο αυξάνει και η πιθανότητα λοίμωξης με καρκινογόνο HPV», αναφέρει η Δρ Ντ’ Σούζα.

Σύμφωνα με την μελέτη, τον μικρότερο κίνδυνο για μόλυνση με καρκινογόνο στέλεχος του HPV έχουν οι γυναίκες που είχαν μόνο έναν ή κανέναν σύντροφο με τον οποίο έκαναν στοματικό σεξ: μολύνονται το 1,8% των καπνιστριών και το 0,5% των μη καπνιστριών.

Αντίστοιχα, ο μικρότερος κίνδυνος στους άνδρες (1,5%) είναι για τους μη καπνιστές με έναν ή κανέναν σεξουαλικό σύντροφο με στοματικό σεξ, ποσοστό που αυξάνεται στο 4% για όσους είχαν δύο έως τέσσερις τέτοιους συντρόφους. Το μεγαλύτερο ποσοστό (15%) είναι μεταξύ των καπνιστών ανδρών με πάνω από πέντε συντρόφους.

Παρόλο που ο ο καρκίνος του φάρυγγα λόγω HPV εμφανίζει σταδιακή αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές τόνισαν ότι ο εν λόγω καρκίνος παραμένει σπάνιος, με συχνότητα περίπου 6,6 περιστατικών ανά 100.000 άνδρες και 1,4 ανά 100.000 γυναίκες.

Ο ιός HPV, που μεταδίδεται κυρίως μέσω του στοματικού σεξ, προκαλεί περίπου το 70% των καρκίνων του στοματοφάρυγγα, συνήθως στη βάση της γλώσσας, στο πίσω μέρος του λαιμού και στις αμυγδαλές. Πάνω από το 80% των περιστατικών αφορούν άνδρες. Υπάρχουν περισσότερα από 100 διαφορετικα στελέχη του HPV, αλλά μόνο λίγα είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο (επίσης της μήτρας, του πρωκτού και του πέους). Οι περισσότεροι καρκίνοι του φάρυγγα (άνω του 90%) προκαλούνται από τον HPV 16.

Οι ερευνητές σπεύδουν πάντως να τονίσουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος προληπτικού ελέγχου του πληθυσμού, για να εντοπίζονται τα άτομα υψηλού κινδύνου, καθώς ο κίνδυνος είναι χαμηλός, καθώς ο οργανισμός τους θα αντιμετωπίσει μόνος του τη λοίμωξη.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024