Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανακαλύφθηκαν γονίδια που σχετίζονται με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Ανακαλύφθηκαν γονίδια που σχετίζονται με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν τέσσερα γονίδια που σχετίζονται άμεσα με την  ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (ΙΨΔ), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν τέσσερα γονίδια που σχετίζονται άμεσα με την ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (ΙΨΔ), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Η ανακάλυψη των γονιδίων ενισχύει την άποψη ότι η εν λόγω διαταραχή έχει σαφή βιολογική βάση ενώ δημιουργεί ελπίδες ότι ίσως στο μέλλον υπάρξουν καλύτερες θεραπείες.

Η ΙΨΔ είναι κληρονομική νευροψυχιατρική διαταραχή, καθώς η πιθανότητα εκδήλωσής της είναι περίπου τετραπλάσια, αν έχει ΙΨΔ ένας πρώτου βαθμού συγγενής – χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι οπωσδήποτε ένα παιδί θα εμφανίσει ΙΨΔ, αν την είχαν οι γονεις του.

Η διαταραχή χαρακτηρίζεται από επίμονες σκέψεις και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (π.χ. συνεχές πλύσιμο των χεριών για να φύγουν τα μικρόβια), που αναγκάζουν τον ασθενή να εστιάζει σε αυτές, προκειμένου να ανακουφίσει το άγχος του.

Περισσότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, εκτιμάται ότι πάσχουν από ΙΨΔ και πολλοί από αυτούς δεν βρίσκουν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες φαρμακευτικές ή ψυχολογικές θεραπείες.

Προηγούμενες μελέτες σε ανθρώπους και σε ζώα είχαν οδηγήσει στην ανακάλυψη μερικών πιθανών γονιδίων που εμπλέκονται στην ΙΨΔ, αλλά συγκεκριμένα γονίδια δεν είχαν βρεθεί έως τώρα με βεβαιότητα στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Χιούν Τζι Νοχ του Ινστιτούτου Broad του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μελέτησαν 592 ανθρώπους με ΙΨΔ και 560 υγιείς, αναλύοντας 608 πιθανά γονίδια, με βάση τις ενδείξεις από τις προηγούμενες μελέτες στους ανθρώπους και στα ζώα.

Τελικά εντόπισαν τέσσερα, που αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ΙΨΔ. Τα εν λόγω γονίδια, τα οποία επηρεάζουν το ίδιο εγκεφαλικό κύκλωμα.

Ένα από τα τέσσερα γονίδια που εντοπίσθηκαν, το HTR2A, εμπλέκεται στη ρύθμιση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί σχεδόν το 60% των ατόμων με ΙΨΔ εμφανίζουν βελτίωση, όταν πάρουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα οποία ενισχύουν το επίπεδο της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Πάντως, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι, αν και η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι η ΙΨΔ έχει και γενετικό υπόβαθρο, η εκδήλωσή της επηρεάζεται από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Έτσι, μπορεί να εμφανισθεί ακόμη και σε ανθρώπους χωρίς κανένα σχετικό οικογενειακό ιστορικό, συχνά μετά από κάποιο τραυματικό συμβάν.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024