Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί οι άνδρες εκδηλώνουν καρδιακή αρρυθμία νωρίτερα από τις γυναίκες;

Γιατί οι άνδρες εκδηλώνουν καρδιακή αρρυθμία νωρίτερα από τις γυναίκες;

Οι άνδρες εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή, τη συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, μια δεκαετία νωρίτερα από τις γυναίκες, σύμφωνα με νέα γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Οι άνδρες εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή, τη συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, μια δεκαετία νωρίτερα από τις γυναίκες, σύμφωνα με νέα γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Και αυτό διότι τα περιττά κιλά αν και είναι επιβαρυντικά και για τα δύο φύλα, για τους άνδρες φαίνεται ότι προκαλούν περισσότερα προβλήματα αναφορικά με την καρδιακή λειτουργία.

«Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή. Και αν οι προληπτικές στρατηγικές στοχεύουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνους, τότε θα δούμε μια αξιοσημείωτη μείωση στα νέα κρούσματα κολπικής μαρμαρυγής», εξηγεί η Δρ Κριστίνα Μαγκνουσσεν ειδική Εσωτερικής Παθολογίας και Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Καρδιολογικό Κέντρο του Αμβούργου, όπου έγινε η μελέτη.

Οι ερευνητές μελέτησαν ιατρικά αρχεία για σχεδόν 80.000 άτομα, 24-97 ετών στην Ευρώπη, που αρχικά δεν έπασχαν από κολπική μαρμαρυγή. Κατά τη διάρκεια των 13 ετών που διήρκησε η έρευνα, πάνω από το 6% των ανδρών και το 4% των γυναικών διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή.

Ο κίνδυνος διάγνωσης αυξανόταν απότομα στους άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών και στις γυναίκες μετά τα 60. Μέχρι τα 90, σχεδόν το ένα τέταρτο ανδρών και γυναικών είχαν πια διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη μορφή καρδιακής αρρυθμίας.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και υψηλότερων επιπέδων της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα, δείκτης εσωτερικής φλεγμονής. Επιπλέον, η σχέση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και περιττών κιλών ή παχυσαρκίας ήταν εντονότερη στους άνδρες (31%) απ’ ότι στις γυναίκες (18%).

«Καθώς ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος φαίνεται να είναι πιο επιβαρυντικός για τους άνδρες, ο έλεγχος του βάρους είναι καίριας σημασίας, ειδικά για όσους άνδρες είναι ήδη παχύσαρκοι ή έχουν περιττά κιλά», εξηγεί η Δρ Μαγκνουσσεν.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ιμπόρα: «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη – Ήρθα στον Ολυμπιακό για να γίνω πρωταθλητής»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024