Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός που παίζει ρόλο στη νόσο Αλτσχάιμερ

Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός που παίζει ρόλο στη νόσο Αλτσχάιμερ

Καναδοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναν κυτταρικό μηχανισμό που μπορεί να συμβάλλει στην αποδόμηση της επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων στη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με στοιχεία πυο δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Καναδοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναν κυτταρικό μηχανισμό που μπορεί να συμβάλλει στην αποδόμηση της επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων στη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με στοιχεία πυο δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ εστιάζει στον ρόλο των μορίων RNA που εμπλέκονται στην συναπτική μετάδοση, τη διαδικασία δια της οποίας οι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους.

Στον εγκεφαλικό ιστό των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ, τα RNA που κωδικοποιούν τις συναπτικές πρωτεΐνες αποδομούνται πιο γρήγορα από τα υγιή εγκεφαλικά κύτταρα, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές. Επίσης, παρατήρησαν ότι μια πρωτεΐνη που βοηθά στη σταθεροποίηση αυτών των RNA δεν είναι σε επάρκεια στους νευρώνες των ασθενών.

«Συνδυαστικά αυτά τα δύο ευρήματα δείχνουν ότι η ανεπάρκεια της πρωτεΐνης RBFOX1 μπορεί να είναι παράγοντας στις ελαττωματικές συνδέσεις που χαρακτηρίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ», εξηγεί ο Δρ Αμεντ Νατζαφαμπαντι, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ανθρώπινης Γενετικής του καναδικού πανεπιστημίου.

Να σημειωθεί ότι παλαιότερη έρευνα της ίδιας επιστημονικής ομάδας είχε δείξει ότι η αποδόμηση του RNA εμπλέκεται σε πολλές παθήσεις. Αλλά τα περισσότερα στοιχεία μέχρι σήμερα προέρχονται από κυτταρικές έρευνες σε ζωικά μοντέλα.

Οι καναδοί επιστήμονες ήθελαν να χαρτογραφήσουν την αποδόμηση του RNA σε ανθρώπινους ιστούς αλλά δεν γινόταν με τις υπάρχουσες μεθόδους. «Συνειδητοποιησαμε ότι σχηματοποιώντας την διαδικασία της παραγωγής του RNA και της αποδόμησής του, μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια μαθηματική μέθοδο μέτρησης της αποδόμησης του RNA με υπάρχουσες γονιδιακές τεχνικές», εξηγεί ο Δρ Νατζαφαμπαντι.

Για να τεστάρουν την θεωρία τους οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μακ Γιλ ζήτησαν τη βοήθεια ειδικών από το Πανεπιστημίο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Οι τελευταίοι καλλιέργησαν εργαστηριακά κύτταρα και μέτρησαν τον ρυθμό αποδόμησης του RNA με μια συμβατική μέθοδο. Παράλληλοι οι καναδοί επιστήμονες υπολόγισαν τον ρυθμό αποδόμησης με με τη νέα μαθηματική μέθοδο. Οι δύο διαδικασίες κατέληξαν σε ίδια αποτελέσματα.

Στη συνέχεια το νέο μαθηματικό μοντέλο εφαρμόστηκε σε δημόσια δεδομένα για εγκεφαλικούς ιστούς ανθρώπων που είχαν πεθάνει από νόσο Αλτσχάιμερ. Επίσης, ανέλυσαν εγκεφαλικούς ιστούς από άτομα που δεν είχαν νόσηση από την πάθηση. Η σύγκριση των δύο αυτών ομάδων δεδομένων επιβεβαίωσαν τον ταχύ ρυθμό αποδόμησης του RNA και την ανεπάρκεια της πρωτεΐνης RBFOX1 στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να μάθουμε για τον ρόλο της αποδόμησης του RNA στη νόσο Αλτσχάιμερ και σε άλλες παθήσεις. Για παράδειγμα, γιατί υπάρχει μείωση της RBFOX1 στη νόσο Αλτσχάιμερ. Είναι η μειωμένη ποσότητα της πρωτεΐνης παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου ή ένα χαρακτηριστικό των τελευταίων σταδίων της πάθησης; Και αναρωτιέμαι αν μπορούμε να αποκαταστήσουμε εν μέρει την φυσιολογική λειτουργία των νευρώνων δια του ελέγχου της δραστηριότητας της RBFOX1», σημειώνει ο Δρ Νατζαφαμπαντι.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Aπορρίφθηκε από την εισαγγελία το αίτημα του Ντάνι Άλβες για προσωρινή αποφυλάκιση

Αρνητική ήταν η απάντηση της Εισαγγελίας της Βαρκελώνης στο αίτημα του Ντάνι Άλβες να αποφυλακιστεί προσωρινά, μετά την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση σε νεαρή γυναίκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024