Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κάθε περιττό κιλό μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά δύο μήνες

Κάθε περιττό κιλό μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά δύο μήνες

Τα υπέρβαρα άτομα μειώνουν κατά δύο μήνες το προσδόκιμο ζωής τους για κάθε επιπλέον κιλό που παίρνουν, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Τα υπέρβαρα άτομα μειώνουν κατά δύο μήνες το προσδόκιμο ζωής τους για κάθε επιπλέον κιλό που παίρνουν, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Αρνητικά στο προσδόκιμο ζωής λειτουργεί επίσης το κάπνισμα, καθώς κάθε πακέτο τσιγάρων την ημέρα αφαιρεί κατά μέσο όρο γύρω στα επτά χρόνια από το προσδόκιμο ζωής. Ευτυχώς, η μόρφωση φαίνεται να προσθέτει χρόνια ζωής.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ Ουίλσον, ανέλυσαν γενετικές πληροφορίες για πάνω από 600.000 άτομα, συσχετίζοντας δεδομένα για το βάρος και τον τρόπο ζωής τους με στοιχεία για τη διάρκεια ζωής καθενός εξ αυτών.

Με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού κατάφεραν να εντοπίσουν γονίδια που έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στην μακροζωία. Επειδή οι επιλογές στη ζωή και η συμπεριφορά κάθε ανθρώπου (μόρφωση, τάση για αλκοολισμό κ.α.) επηρεάζονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από γενετικούς παράγοντες -πέρα ασφαλώς από τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες- οι ερευνητές μπόρεσαν έμμεσα να εντοπίσουν τους παράγοντες εκείνους στον τρόπο ζωής που έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στο προσδόκιμο.

Βρήκαν έτσι ότι το κάπνισμα και ο καρκίνος των πνευμόνων έχουν τη σημαντικότερη επίπτωση και είναι αυτά που κόβουν τα περισσότερα χρόνια ζωής.

Επίσης, η συσσώρευση λίπους και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και το διαβήτη, επιδρούν αρνητικά στην μακροζωία.

Εντοπίσθηκε και ένα γονίδιο που αυξάνει τη χοληστερόλη το αίμα και αφαιρεί οκτώ μήνες ζωής, καθώς και ένα γονίδιο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προσθέτει σχεδόν μισό χρόνο στο προσδόκιμο ζωής.

«Ο συνδυασμός της δύναμης των «μεγάλων δεδομένων» και της γενετικής μάς επιτρέπει να συγκρίνουμε τις επιπτώσεις των διαφόρων συμπεριφορών και ασθενειών, όσον αφορά την απώλεια ή το όφελος μηνών ή ετών ζωής και, επιπλέον, να διακρίνουμε ανάμεσα σε μια απλή συσχέτιση και σε μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος», εξηγεί ο Δρ Ουίλσον.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024