Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με 13 μορφές καρκίνου σχετίζεται η παχυσαρκία

Με 13 μορφές καρκίνου σχετίζεται η παχυσαρκία

Η παχυσαρκία σχετίζεται με το 40% όλων των μορφών καρκίνου που διαγιγνώσκονται στις ΗΠΑ, αποφαίνονται τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της χώρας.

Η παχυσαρκία σχετίζεται με το 40% όλων των μορφών καρκίνου που διαγιγνώσκονται στις ΗΠΑ, αποφαίνονται τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της χώρας.

«Αυτό δε σημαίνει ότι το πλεονάζον βάρος προκαλεί όλους αυτούς τους καρκίνους, αλλά ότι υπάρχει κάποιου είδους σχέση που θα πρέπει να αναλύσουμε», υπογραμμίζεται σε σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Morbidity and Mortality Weekly Report.

Παρόλα αυτά, τα στοιχεία δείχνουν ότι η παχυσαρκία ή τα περιττά κιλά σχετίστηκαν με περιπτώσεις καρκίνου που αφορούσαν πάνω από 630.000 άτομα στις ΗΠΑ το 2014 και συγκεκριμένα 13 μορφές της νόσου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον καρκίνο του εγκεφάλου, το πολλαπλό μυέλωμα, τον καρκίνο του οισοφάγου, τον καρκίνο του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, του θυρεοειδούς αδένα, της χοληδόχου κύστης, του στομάχου, του ήπατος, του παγκρέατος, του νεφρού, των ωοθηκών, της μήτρας και του παχέος εντέρου.

Ομάδα ειδικών, το 2014, ανέλυσαν στοιχεία από το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου για την περίοδο 2005-2014 και παρατήρησαν ότι:

– από το σύνολο των καρκίνων το 55% στις γυναίκες και το 24% στους άνδρες σχετίζονται με τα περιττά κιλά και την παχυσαρκία,
– οι αφροαμερικανοί και τα άτομα καυκάσιας ευρωπαϊκής καταγωγής είχαν την υψηλότερη συχνότητα καρκίνων σχετικών με την παχυσαρκία,
– οι αφροαμερικανοί άνδρες και οι αμερικανοί ιθαγενείς ινδιάνοι/γηγενείς της Αλάσκα είχαν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου από τους άνδρες καυκάσιας καταγωγής,
– οι καρκίνοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία αυξήθηκαν κατά 7% την περίοδο 2005-2014 αλλά του παχέος εντέρου μειώθηκαν κατά 23%,
– οι καρκίνοι που δεν σχετίζονται με την παχυσαρκία μειώθηκαν κατά 13%
– με εξαίρεση τον καρκίνο του παχέος εντέρου, οι καρκίνοι που σχετίζονται με τα περιττά κιλά και την παχυσαρκία αυξήθηκαν στα άτομα 75 ετών και κάτω.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η διευθύνουσα του Τμήματος Πρόληψης και Ελέγχου του Καρκίνου του CDC, Δρ Λίσα Ρίτσαρντσον, δήλωσε ότι πρώιμα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου.

«Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του CDC και του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, 13 συγκεκριμένες μορφές καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία αναλογούν στο 40% όλων των καρκίνων που διαγνώστηκαν στις ΗΠΑ το 2014», ανέφερε.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, εκ των 630.000 ατόμων που νόσησαν από καρκίνο σχετιζόμενο με τα περιττά κιλά ή την παχυσαρκία, δύο στους τρεις ήταν άτομα 50-74 ετών.

Με εξαίρεση τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το ποσοστό του σχετιζόμενου με την παχυσαρκία καρκίνου αυξήθηκε κατά 7% την περίοδο 2005-2014, ενώ την ίδια περίοδο, τα ποσοστά των καρκίνων που δεν σχετίζονται με την παχυσαρκία μειώθηκαν.

Να σημειωθεί ότι το 2013-2014 δύο στους τρεις αμερικανούς ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024