Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έλληνας ερευνητής ρίχνει φως στον μηχανισμό που οδηγεί στη σήψη

Έλληνας ερευνητής ρίχνει φως στον μηχανισμό που οδηγεί στη σήψη

Τον μηχανισμό που βασίζεται στην απώλεια ενέργειας από την καρδιακή δυσλειτουργία και οδηγεί στη σήψη κατάφεραν να αποσαφηνίσουν αμερικανοί ερευνητές, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο JCI Insight.

Τον μηχανισμό που βασίζεται στην απώλεια ενέργειας από την καρδιακή δυσλειτουργία και οδηγεί στη σήψη κατάφεραν να αποσαφηνίσουν αμερικανοί ερευνητές, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο JCI Insight.

Η μελέτη της Ιατρικής Σχολής Lewis Katz του Πανεπιστημίου Temple της Φιλαδέλφειας και του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ανοίγει τον δρόμο προς την ανάπτυξη νέων σωτήριων θεραπειών.

left;

«Η σήψη οφείλεται σε λοίμωξη, η οποία διεγείρει ισχυρή φλεγμονώδη αντίδραση προκαλώντας αυξημένο οξειδωτικό στρες στα καρδιακά μυϊκά κύτταρα», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Δροσάτος, PhD, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακολογίας στο Κέντρο Μεταφραστικής Ιατρικής και το Κέντρο Μεταβολικών Νοσημάτων της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Temple, και εις εκ των δύο κύριων ερευνητών της μελέτης.

Ωστόσο, οι αντιφλεγμονώδεις θεραπείες δεν βελτιώνουν την επιβίωση. «Πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, ώστε να δράσουν έγκαιρα τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα πριν αρχίσουν να αποτυγχάνουν τα κρίσιμα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού», σημειώνει.

Ο Δρ Δροσάτος και οι συνεργάτες του προτείνουν μια νέα προσέγγιση, η οποία ανοίγει ένα νέο παράθυρο στην εφαρμογή υποστηρικτικών και αντιφλεγμονωδών θεραπειών. Σε ζωικό μοντέλο σήψης, οι ερευνητές (περιλαμβανομένων των Δήμητρα Κοκκινάκη και Μεσελέ-Χριστίνα Βαλέντη) δείχνουν ότι παρεμποδίζοντας την ενεργοποίηση του ενζύμου NADPH οξειδάση 2 (NOX2) στην καρδιά, μειώνεται το οξειδωτικό στρες και έτσι επιτρέπεται η συνέχιση παραγωγής ενέργειας στην καρδιά, γεγονός που θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά την επιβίωση των ασθενών με σήψη όταν αυτή η προσέγγιση εφαρμοστεί σε κλινικό επίπεδο.

Η μελέτη αποτελεί συνέχεια προηγούμενων ερευνών του Δρ Δροσάτου που ήταν μεταξύ των πρώτων που ασχολήθηκαν με τη σημασία της παραγωγής ενέργειας στα όργανα ως εναλλακτική προσέγγιση στην κατανόηση και την αντιμετώπιση της σήψης.

Δύο προηγούμενες μελέτες όπου χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα ποντικών με σήψη, έδειξαν ότι η προαγωγή της παραγωγής ενέργειας στην καρδιά διορθώνει την καρδιακή δυσλειτουργία και βελτιώνει την επιβίωση των μοντέλων σήψης που χρησιμοποίησαν. Ωστόσο, η μηχανιστική σχέση μεταξύ της καρδιακής δυσλειτουργίας και της σήψης παρέμεινε ασαφής.

Ο Δρ Δροσάτος σε συνεργασία με τον Τζον Μορροου από το Τμήμα Ιατρικής του Τμήματος Καρδιολογίας στο Πανεπιστημίου Κολούμπια επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στο ένζυμο NOX2, λόγω του ότι η ενεργοποίησή του οδηγεί στην παραγωγή τοξικών χημικών μορίων που οδηγούν σε οξειδωτικό στρες στην καρδιά.

«Τα αυξημένα επίπεδα δραστικών ειδών οξυγόνου αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της καρδιακής δυσλειτουργίας κατά τη διάρκεια της σήψης. Τα μιτοχόνδρια, οι ενεργειακές μηχανές των κυττάρων, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις βλάβες από αυτά τα μόρια και αυτό φαίνεται να αποτελεί καταλυτικό παράγοντα στην παραγωγή ενέργειας στην περιοχή της καρδιάς και ίσως και σε άλλα όργανα», λέει ο Δρ Δροσάτος.

Προκειμένου να αποσαφηνιστεί η σχέση μεταξύ της ενεργοποίησης του ενζύμου NOX2, των δραστικών ειδών οξυγόνου, της μιτοχονδριακής βλάβης και της παραγωγής ενέργειας στα καρδιακά μυϊκά κύτταρα κατά τη διάρκεια της σήψης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε απομονωμένα καρδιομυοκύτταρα ποντικών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με λιποπολυσακχαρίτη ενδοτοξίνης (LPS) που μιμείται τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στη σήψη. Στη συνέχεια, τα κύτταρα υποβλήθηκαν σε αγωγή με έναν αναστολέα ΝΟΧ2. Μετά τα επιτυχή αποτελέσματα με τον αναστολέα σχετικά με τη μείωση του οξειδωτικού στρες, πραγματοποίησαν ανάλογη παρέμβαση σε ποντίκια. Μέτρηση με υπέρηχο καρδιάς έδειξε βελτίωση της καρδιακής λειτουργία σε σηπτικά ζώα που έλαβαν θεραπεία με αναστολέα NOX2.

«Σήμερα, η κύρια προσέγγιση της θεραπείας της σήψης είναι υποστηρικτική. Βάσει των τελευταίων μας ευρημάτων, οι υποστηρικτικές και αντιφλεγμονώδεις θεραπείες θα παραμείνουν ως βάση. Διασφαλίζοντας, όμως, ότι η καρδιά και ίσως και άλλα όργανα συνεχίζουν να παράγουν ενέργεια που χρειάζεται για τη λειτουργία τους, θα μπορούσαμε να παράσχουμε πρόσθετο χρόνο για να λειτουργήσουν οι θεραπείες πριν φτάσουμε σε μη αναστρέψιμη πολυοργανική ανεπάρκεια», διευκρινίζει ο Έλληνας ερευνητής.

Επόμενος στόχος του Δρ Δροσάτου και των συνεργατών τους η έρευνα σε ανθρώπινα κύτταρα. «Εάν οι θεραπείες είναι επωφελείς, όπως ήταν στα ποντίκια, ελπίζουμε σύντομα να δράσουμε σε συνεργασία με κλινικές ομάδες ούτως ώστε να μεταφράσουμε τις μελέτες μας σε ανθρώπους ασθενείς», καταλήγει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ προσβάλλονται ετησίως από σήψη, και από αυτούς περίπου το ένα πέμπτο πεθαίνουν. Το ποσοστό θνησιμότητας ανεβαίνει στο 80%, όταν εμφανίζονται καρδιαγγειακές επιπλοκές. Ο καρδιακός μυς, ο οποίος αποδυναμώνεται από τη φλεγμονή που προκαλείται κατά τη σήψη, δεν είναι σε θέση να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται και ως εκ τούτου παρατηρείται σοβαρή μείωση της ροής του αίματος και της παροχής οξυγόνου στους ιστούς που τελικά οδηγεί σε ανεπάρκεια των οργάνων.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024