Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνδυαστική αγωγή βελτιώνει την επιβίωση ασθενών με νεφροκυτταρικό καρκίνο

Συνδυαστική αγωγή βελτιώνει την επιβίωση ασθενών με νεφροκυτταρικό καρκίνο

Ο συνδυασμός nivolumab και ipilimumab βελτιώνει τη συνολική επιβίωση και διαρκή ανταπόκριση σε πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς με προχωρημένο ή μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης 3 CheckMate-214, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO) 2017 που διεξήχθη στη Μαδρίτη.

Ο συνδυασμός nivolumab και ipilimumab βελτιώνει τη συνολική επιβίωση και
διαρκή ανταπόκριση σε πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς με προχωρημένο ή μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης 3 CheckMate-214, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO) 2017 που διεξήχθη στη Μαδρίτη.

Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (ΝΚΚ) είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες και ευθύνεται για περισσότερους από 100.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε έτος. Το διαυγοκυτταρικό ΝΚΚ αποτελεί τον επικρατέστερο τύπο ΝΚΚ και αναλογεί στο 80% έως 90% όλων των ασθενών.

Το ΝΚΚ είναι περίπου δύο φορές πιο συχνό στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες και τα υψηλότερα ποσοστά της νόσου παρατηρούνται στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Παγκοσμίως, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης στα άτομα με διάγνωση μεταστατικού ή προχωρημένου καρκίνου των νεφρών είναι 12,1%.

Η 3 CheckMate-214 αξιολογεί το συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab έναντι του sunitinib σε ασθενείς με προηγουμένως μη αντιμετωπισθέν, προχωρημένο ή μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (ΝΚΚ), συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για βασικές υποομάδες.

Οι ασθενείς στην ομάδα του συνδυασμού έλαβαν nivolumab 3 mg/kg μαζί με ipilimumab 1 mg/kg κάθε 3 εβδομάδες για 4 δόσεις και στη συνέχεια nivolumab 3 mg/kg κάθε 2 εβδομάδες. Οι ασθενείς στην ομάδα του φαρμάκου σύγκρισης έλαβαν sunitinib 50 mg άπαξ ημερησίως για 4 εβδομάδες, ακολουθούμενες από 2 εβδομάδες διακοπής του φαρμάκου, πριν τη συνέχιση της θεραπείας. Οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία έως την εμφάνιση εξέλιξης της νόσου ή μη αποδεκτών τοξικών επιδράσεων.

Με ελάχιστη περίοδο παρακολούθησης 17,5 μηνών, το nivolumab σε συνδυασμό με ipilimumab μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 37% [HR 0,63, 99,8% CI: 0,44 έως 0,89, P=0,00003] σε σύγκριση με το sunitinib, την τρέχουσα καθιερωμένη θεραπεία, βάσει μιας ενδιάμεσης ανάλυσης της συνολικής επιβίωσης (OS) σε ασθενείς ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου, η οποία αποτελεί ένα από τα συν-πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία. Η διάμεση συνολική επιβίωση (OS) δεν είχε επιτευχθεί ακόμη για τον συνδυασμό, ενώ ήταν 26 μήνες για το sunitinib (95% CI: 22,1 έως Μ/Δ).

Ο συνδυασμός του nivolumab με ipilimumab βελτίωσε επίσης την OS σε όλους τους τυχαιοποιημένους ασθενείς, η οποία αποτελεί δευτερεύον καταληκτικό σημείο. Στον συγκεκριμένο πληθυσμό, ο συνδυασμός μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 32% [HR 0,68, 99,8% CI: 0,49 έως 0,95, P=0,00028] σε σύγκριση με το sunitinib. Η διάμεση OS δεν είχε επιτευχθεί ακόμη για τον συνδυασμό, ενώ ήταν 32,9 μήνες για το sunitinib (95% CI: Μ/Δ έως Μ/Δ).

Τα αποτελέσματα για το ποσοστό αντικειμενικής ανταπόκρισης (ORR) και την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) σε ασθενείς ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου, τα δύο άλλα κύρια καταληκτικά σημεία, είχαν ήδη ανακοινωθεί.

Η ασφάλεια του συνδυασμού ήταν σε συμφωνία με τα παρατηρηθέντα αποτελέσματα παλαιότερων μελετών αυτών των φαρμάκων σε ασθενείς με ΝΚΚ.

Ανεπιθύμητες ενέργειες (ΑΕ) που οδήγησαν σε διακοπή της θεραπείας αναφέρθηκαν σε 22% των ασθενών (547) στην ομάδα του συνδυασμού, έναντι 12% των ασθενών στην ομάδα του sunitinib (535). Οι πιο συχνές ΑΕ Βαθμού 3/4 στην ομάδα του συνδυασμού ήταν κόπωση (4%), διάρροια (4%), εξάνθημα (2%), ναυτία (2%) και, σε ποσοστό μικρότερο από 1% το κάθε ένα, κνησμός, υποθυρεοειδισμός, έμετος και υπέρταση. Στην ομάδα του sunitinib, οι πιο συχνές ΑΕ Βαθμού 3/4 ήταν υπέρταση (16%), κόπωση (9%), σύνδρομο παλαμο-πελματιαίας ερυθροδυσαισθησίας (9%), στοματίτιδα (3%), φλεγμονή βλεννογόνου (3%), έμετος (2%), ναυτία (1%), μειωμένη όρεξη (1%), υποθυρεοειδισμός (<1%) και δυσγευσία (<1%). Σημειώθηκαν επτά σχετιζόμενοι με τη θεραπεία θάνατοι στην ομάδα του συνδυασμού και τέσσερις στην ομάδα του sunitinib.

health.in.gr

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024