Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Κίνδυνος καρκίνου για τα παιδιά με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Τα παιδιά με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Τα παιδιά με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Μάλιστα, ο κίνδυνος εμμένει και στην ενήλικη ζωή, και είναι αυξημένος ειδικά για τους καρκίνους του γαστρεντερολογικού συστήματος, υποστηρίζουν οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Ολα Ολεν του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στην Στοκχόλμη.

«Η έκταση και η διάρκεια της χρόνιας φλεγμονής ενδεχομένως να είναι ο μηχανισμός που πυροδοτεί την αύξηση του κίνδυνου εκδήλωσης καρκίνου», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Οι επιστήμονες συνέκριναν 9.600 ασθενείς στην Σουηδία που είχαν διαγνωστεί με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου πριν την ηλικία των 18 ετών με ομάδα σχεδόν 93.000 ατόμων χωρίς τη νόσο.

Ο κίνδυνος καρκίνου έως την ηλικία των 30 ετών ήταν 3,3 περιπτώσεις ανά 1.000 άτομα/έτη, μεταξύ των πασχόντων από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, συγκριτικά με 1,5/1.000 άτομα/έτη στην ομάδα ελέγχου.

Ο κίνδυνος αυξανόταν τον πρώτο χρόνο μετά τη διάγνωση της νόσου και παρέμενε υψηλός για πέντε χρόνια μετά, ειδικά για καρκίνους στο παχύ, λεπτό έντερο και το ήπαρ.

Η χρόνια ηπατική νόσος, η χρόνια κολίτιδα και το οικογενειακό ιστορικό πρώιμου καρκίνου ήταν παράγοντες κινδύνου για οποιονδήποτε καρκίνο στα άτομα με χρόνια φλεγμονώδη νόσο σε παιδική ηλικία.

«Η εκδήλωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου σε παιδική ηλικία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου γενικώς και ειδικότερα γαστρεντερολογικού, τόσο σε παιδική ηλικία όσο και μετέπειτα. Αλλά οι οικογένειες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι γενικότερα η συχνότητα του καρκίνου είναι χαμηλή στην παιδική ηλικία», σημειώνει η Δρ Σούζαν Χατφλες, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χοπκινς στη Βαλτιμόρη.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024