Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μαγγάνιο μειώνει τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών

Το μαγγάνιο μειώνει τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έχουν υψηλότερα επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο NeuroToxicology.

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έχουν υψηλότερα επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο NeuroToxicology.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι ανέλυσαν δείγματα μαλλιών από 106 παιδιά, 7-9 ετών, τα οποία ζούσαν στην περιοχή του Ανατολικου Λίβερπουλ στο Οχάιο και γύρω περιοχές και είχαν ενταχθεί στο δείγμα το διάστημα Μαρτίου 2013 – Ιουνίου 2014.

Τα παιδιά υπεβλήθησαν επίσης σε εκτενείς γνωστικές αξιολογήσεις από εξειδικευμένο προσωπικό.

Από την αξιολόγηση των στοιχείων προέκυψε ότι, τα αυξημένα επίπεδα μαγγανίου στα δείγματα μαλλιών συσχετίστηκαν άμεσα με μειώσεις στην κλίμακα IQ, στην ταχύτατα επεξεργασία πληροφορίων και τη λειτουργική μνήμη.

Το μαγγάνιο γενικά εμπεριέχεται σε πολλά μεταλλικά στοιχεία συνδυαστικά με τον σίδηρο. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εξέλιξή του, αλλά η υπερέκθεση μπορεί να οδηγήσει σε νευροτοξικότητα. Το μαγγάνιο χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή χάλυβα, κραμάτων, μπαταριών και λιπασμάτων και προστίθεται στην αμόλυβδη βενζίνη.

Όπως εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας και συγγραφέας της μελέτης Δρ Έριν Χέινς, αφορμή για την έρευνα ήταν η επαφή που είχε το 2013 με αξιωματούχους των σχολείων του Ανατολικού Λίβερπουλ που είχαν θορυβηθεί από τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών, συνδυαστικά με τις συγκεντρώσεις μαγγανίου στην περιοχή, που υπερέβαιναν τα όρια αναφοράς του Υπουργείου Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, για περισσότερο από μια δεκαετία.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή του Ανατολικού Λίβερπουλ με έναν διαρκώς φθίνοντα αριθμό κατοίκων, έχει μόλις 7,3% αποφοίτους κολεγίου, ενώ το 19% των μαθητών φοιτούν σε δομές ειδικής εκπαίδευσης, έναντι του 13% που αφορά το σύνολο της Πολιτείας του Οχάιο.

«Φυσικά παίζουν ρόλο και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, αλλά συμβάλλουν και σημαντικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες» στα αποτελέσματα της μελέτης, σχολιάζει Δρ Χέινς.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024