Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα στοιχεία για το πώς η παχυσαρκία ευνοεί την εκδήλωση καρκίνου

Νέα στοιχεία για το πώς η παχυσαρκία ευνοεί την εκδήλωση καρκίνου

Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το πώς συμβαίνει αυτό. Τώρα, όμως, αμερικανοί ερευνητές δημοσιεύουν στοιχεία για το πώς τα λιποκύτταρα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των όγκων.

Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το πώς συμβαίνει αυτό. Τώρα, όμως, αμερικανοί ερευνητές δημοσιεύουν στοιχεία για το πώς τα λιποκύτταρα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των όγκων.

Σύμφωνα με άρθρο στο επιστημονικό έντυπο Cancer Prevention Research, επιστημονική ομάδα του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Huntsman, στο Σαλτ Λέικ, με επικεφαλής την Δρ Κορνηλια Ουλριχ, συνεργάστηκε με ερευνητές από άλλες χώρες και ανέλυσαν στοιχεία από 20 ήδη υπάρχουσες μελέτες. Αυτές είχαν δημοσιευθεί τα τελευταία 70 χρόνια και είχαν εστιάσει σε κυτταρικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ λιποκυττάρων και κακοήθων όγκων.

Στο παρελθόν διάφορες μελέτες είχαν αναδείξει διάφορους τρόπους που το λίπος παίζει ρόλο στον καρκίνο. Για παράδειγμα, η παχυσαρκία αυξάνει την φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά της έχει σχετιστεί τόσο με τη συγκεκριμένη νόσο όσο και με άλλες.

Η παχυσαρκία επηρεάζει, επίσης, τον καρκινικό κυτταρικό μεταβολισμό και υπονομεύει τις φυσικές αντιστάσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι που με τη σειρά του ευνοεί την ανάπτυξη και εξάπλωση των όγκων.

Η Δρ Ουλριχ, όμως, σημειώνει ότι η σχέση μεταξύ λίπους και καρκίνου εξαρτάται από κυτταρικά «σταυροδρόμια», δηλαδή αλλαγές στην περίπλοκη χημική σηματοδότηση εντός των κυττάρων. Υποθέτει, λοιπόν, ότι, η εξεύρεση τρόπων διακοπής αυτών των «διασταυρώσεων» μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους πρόληψης του καρκίνου.

Από το σύνολο των μελετών που ανέλυσαν οι ερευνητές παρατήρησαν ότι σε αρκετές εξ αυτών συγκεκριμένα λιποκύτταρα, τα λιπώδη στρωματικά κύτταρα, μπορούσαν να εισβάλλουν στις καρκινικές αλλοιώσεις και να τις βοηθήσουν να εξαπλώσουν την ανάπτυξη των όγκων. Επίσης, τα στοιχεία έδειχναν ότι τα παχύσαρκα άτομα με καρκίνο του προστάτη ή του μαστού είχαν περισσότερα τέτοια κύτταρα, συγκριτικά με τους αδύνατους.

Η ανασκόπηση έδειξε επίσης ότι ορισμένα είδη λιποκυττάρων είναι πιο μεταβολικά δραστήρια, εκκρίνοντας περισσότερες ουσίες που προάγουν την ανάπτυξη του όγκου.

«Μην ξεχνάμε ότι το λίπος, μπορεί να είναι λευκό, καφέ ή μπεζ», εξηγεί η Δρ Ουλριχ. Αυτές οι διαφορετικές μορφές λίπους συμπεριφέρονται και διαφορετικά, ανάλογα με την ποσότητα και το σημείο του σώματος όπου βρίσκονται. Για παράδειγμα, η ανασκόπηση έδειξε ότι ο λευκός λιπώδης ιστός σχετίζεται με τη φλεγμονή και χειρότερα αποτελέσματα στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Το σημείο όπου βρίσκεται το λίπος στο σώμα επηρεάζει επίσης συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Ο λιπώδης ιστός συνήθως είναι παρακείμενος των καρκίνων του παχέος εντέρου και του ορθού, παρατήρησαν οι ερευνητές, και είναι μέρος του άμεσου περιβάλλοντος των καρκίνων του μαστού.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μελλοντικές μελέτες θα βοηθήσουν τους γιατρούς να αποσαφηνίσουν κατά πόσο είναι εφικτό να παρέμβουν σε διαδικασίες που προάγουν την ανάπτυξη των όγκων, επεμβαίνοντας στο γειτονικό λίπος.

«Μόλις έχουμε αρχίσει να ξεδιπλώνουμε τους τρόπους που δημιουργούνται αυτά τα “σταυροδρόμια” και των ουσιών που εμπλέκονται σε αυτά. Όσο καλύτερα κατανοούμε αυτή τη διαδικασία, τόσο καλύτερα μπορούμε να εντοπίσουμε στόχους και στρατηγικές για τη μείωση του βάρους των σχετιζόμενων με την παχυσαρκία καρκίνων», αναφέρει η Δρ Ουλριχ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024