Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι στατίνες σχετίζονται με μειωμένη συχνότητα του καρκίνου του μαστού

Οι στατίνες σχετίζονται με μειωμένη συχνότητα του καρκίνου του μαστού

Οι γυναίκες με υψηλή χοληστερόλη έχουν σημαντικά μικρότερη συχνότητα καρκίνου του μαστού και θνησιμότητα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), στη Βαρκελώνη.

Οι γυναίκες με υψηλή χοληστερόλη έχουν σημαντικά μικρότερη συχνότητα καρκίνου του μαστού και θνησιμότητα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), στη Βαρκελώνη.

Πρόκειται για τα συμπεράσματα 14ετους έρευνας σε πάνω από ένα εκατομμύρια άτομα που αναδεικνύει τον ρόλο των στατίνων στη συχνότητα του καρκίνου του μαστού και την θνησιμότητα που τον συνοδεύει.

«Και παλαιότερα έχει εντοπιστεί σχέση ανάμεσα στην υψηλή χοληστερόλη και τον καρκίνο του μαστού, γι’ αυτό και σχεδιάσαμε τη μελέτη μας ώστε να θέσουμε υπό ιατρική παρακολούθηση σε βάθος χρόνου ασθενείς. Και καταφέραμε να τεκμηριώσουμε την προστατευτική επίδραση των στατίνων», εξήγησε ο Δρ Ραουλ Ποτλουρι, συγγραφέας της έρευνας και μέλος της Ιατρικής Σχολής «Aston» στο Μπερμιγκχαμ της Μ. Βρετανίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες από ένα συνολικό δείγμα 1.220.024 ασθενών, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 16.043 γυναίκες, 40 ετών και άνω, με και χωρίς διάγνωση υπερχοληστερολαιμίας και συνέκριναν την εκδήλωση καρκίνου του μαστού και της επακόλουθης θνησιμότητας στις δυο ομάδες.

Οι γυναίκες με υψηλή χοληστερόλη είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με εκείνες χωρίς υψηλή χοληστερόλη. Μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων που επηρεάζουν τη θνησιμότητα, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα και οι δέκα συχνότερες αιτίες θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς που εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, αν είχαν υψηλή χοληστερόλη.

«Αν η διάγνωση της υπερχοληστερολαιμίας συντελεί σε χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού, αυτό είτε σχετίζεται με κάτι εγγενές της πάθησης, είτε με τους ασθενείς ή το πιθανότερο είναι με τη θεραπεία για την διαχείριση της πάθησης, όπως οι στατίνες», ανέφερε ο Δρ Ποτλουρι.

Ο Δρ Πολ Καρτερ, επίσης συγγραφέας της μελέτης συμπλήρωσε πως «οι στατίνες έχουν από τα καλύτερα στοιχεία για τη θνησιμότητα από τα καρδιαγγειακά φάρμακα και η χρήση τους σε ασθενείς με διάγνωση υπερχοληστερολαιμίας είναι πιθανόν ο λόγος που η συγκεκριμένη διάγνωση έχει προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού και της επακόλουθης θνησιμότητας».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024