Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το πολύ αλάτι διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Το πολύ αλάτι διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με 12ετη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), στη Βαρκελώνη.

Η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με 12ετη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), στη Βαρκελώνη.

Επιστημονική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ευεξίας της Φινλανδίας, με επικεφαλής τον Δρ Πεκκα Τζουσιλαχτι, κατέγραψε τη σχέση αλατιού και εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας, μέσω της 24ωρης αποβολής νατρίου μέσω των ούρων. Το δείγμα απαρτιζόταν από 4.630 άνδρες και γυναίκες, 25-64 ετών που είχαν λάβει μέρος στις μελέτες «Karelia Salt Study» και «National FINRISK Study», την περίοδο 1979-2002.

Το 1 γραμμάριο αλατιού αναλογούσε σε 17,1 1 mmol αποβολής νατρίου.

Οι συμμετέχοντες ετέθησαν υπό 12ετη ιατρική παρακολούθηση και η συχνότητα της καρδιακής ανεπάρκειας καταγράφηκε μέσω εθνικών και νοσοκομειακών αρχείων καθώς από δεδομένα για τη φαρμακευτική αγωγή.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης 121 άνδρες και γυναίκες εκδήλωσαν καρδιακή ανεπάρκεια.

«Τα άτομα που κατανάλωναν πάνω από 13,7 γραμμάρια αλατιού την ημέρα είχαν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας συγκριτικά με όσους κατανάλωναν λιγότερα από 6,8 γραμμάρια. Βέβαια, η βέλτιστη ποσότητα νατρίου ημερησίως είναι πολύ κάτω από τα 6,8 γραμμάρια, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει να μην ξεπερνάμε τα 5 γραμμάρια την ημέρα», εξήγησε ο Δρ Τζουσιλαχτι.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «η υπερκατανάλωση αλατιού είναι ένας από τους μείζονες παράγοντες υπέρτασης και ανεξάρτητος παράγοντας στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπρόσθετα της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου, η καρδιακή ανεπάρκεια είναι κύρια καρδιαγγειακή νόσος στην Ευρώπη και παγκοσμίως, αλλά ο ρόλος του αλατιού στην εκδήλωσή της παραμένει άγνωστος».

Ως εκ τούτου είπε ότι θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες πληθυσμιακές μελέτες ώστε να υπάρξουν λεπτομερείς εκτιμήσεις για την αύξηση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας που απορρέει από την κατανάλωση αλατιού.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024