Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα επιβραδυντικά φλόγας ύποπτα για προβλήματα υπογονιμότητας

Τα επιβραδυντικά φλόγας ύποπτα για προβλήματα υπογονιμότητας

Τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης συμβουλεύονται να αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν επιβραδυντικά φλόγας, καθώς οι χημικές αυτές ουσίες ενδεχομένως να εμποδίζουν την επίτευξη της κύησης.

Τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης συμβουλεύονται να αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν επιβραδυντικά φλόγας, καθώς οι χημικές αυτές ουσίες ενδεχομένως να εμποδίζουν την επίτευξη της κύησης.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Environmental Health Perspectives, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανέλυσε δείγματα ούρων από 211 γυναίκες που υποβάλλονταν σε θεραπείες γονιμότητας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Οι οκτώ στις δέκα γυναίκες είχαν ίχνη χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ως επιβραδυντικά φλόγας, και εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα είχαν περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυος ή να γεννήσουν ζωντανό νεογνό.

«Τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση και θέλουν να βελτιώσουν τις πιθανότητες επιτυχίας θα πρέπει να μειώσουν την έκθεσή τους σε περιβαλλοντικές χημικές ουσίες που δρουν ως επιβραυντικά φλόγας», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Δρ Ρας Χαουσερ, καθηγητής Αναπαραγωγικής Φυσιολογίας στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας TH Chan, του Χάρβαρντ.

Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση γονιμότητας και οργανοφωσφορικών επιβραδυντικών φλόγας (PFRs), τα οποία χρησιμοποιούνται στον αφρό πολυουρεθάνης σε πολλά προϊόντα, όπως τα έπιπλα, τα στρώματα γυμναστικής και τα εξαρτήματα ηλεκτρονικών συσκευών.

Αν και τα PFRs άρχισαν να χρησιμοποιούνται ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στα βρωμιωμένα επιβραδυντικά φλόγας την δεκαετία του 1990, η έρευνα αναδεικνύει μια επιβλαβή επίδραση στη γονιμότητα.

Μελέτες σε ζώα έχουν ήδη τεκμηριώσει ότι τα PFRs μπορούν να προκαλέσουν ορμονική διαταραχή. «Τα ευρήματα δείχνουν ότι η έκθεση στα PFRs ενδεχομένως να αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου για χαμηλά ποσοστά αναπαραγωγικής επιτυχίας. Επίσης, έρχονται να προστεθούν στο σώμα των ερευνητικών τεκμηρίων που αναδεικνύουν την ανάγκη μείωσης της χρήσης των επιβραδυντικών φλόγας και την ανακάλυψη ασφαλέστερων λύσεων», συμπληρώνει η κύρια συγγραφέας της μελέτης Κόρτνεϊ Καριγκναν, ερευνήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας του Χάρβαρντ.

Σε επόμενη φάση οι επιστήμονες θα μελετήσουν κατά πόσο τα επιβραδυντικά φλόγας επιδρούν και στην ανδρική γονιμότητα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024