Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η εξασθένηση της γεύσης «ανοίγει» την πόρτα στην παχυσαρκία

Η εξασθένηση της γεύσης «ανοίγει» την πόρτα στην παχυσαρκία

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με εξασθενημένη γεύση τείνουν να επιλέγουν πιο γλυκά και πιθανόν με περισσότερες θερμίδες τρόφιμα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Appetite.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με εξασθενημένη γεύση τείνουν να επιλέγουν πιο γλυκά και πιθανόν με περισσότερες θερμίδες τρόφιμα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Appetite.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ίσως αυτό να ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση του σωματικού βάρους.

«Παρατηρήσαμε ότι τα άτομα που είχαν χάσει την ευαισθησία στην γλυκιά γεύση, επιζητούσαν περισσότερη ζάχαρη στα τρόφιμα που επέλεγαν να καταναλώσουν», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Ρομπιν Νταντο, επίκουρος καθηγητής Διατροφικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κορνελ της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές υποψιάζοντας εδώ και καιρό ότι υπάρχει σχέση μεταξύ εξασθενημένης γεύσης και παχυσαρκίας, αλλά κανείς δεν είχε αποπειραθεί να το τεκμηριώσει επιστημονικά.
Ετσι ο Δρ Νταντο και οι συνεργάτες τους εξασθένησαν σκοπίμως τις γευστικές απολήξεις σε ομάδα εθελοντών και τους έδωσαν να δοκιμάσουν τρόφιμα με διαφορετική περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Συγκεκριμένα τους έδωσαν να πιουν ένα τσάι με μικρή, ενδιάμεση ή υψηλή συγκέντρωση του βοτάνου Gymnema Sylvestre, το οποίο είναι γνωστό ότι μπλοκάρει προσωρινά τους υποδοχείς της γλυκιάς γεύσης.

Έτσι οι εθελοντές χωρίς να το καταλάβουν όταν κλήθηκαν να φάνε τα τρόφιμα που είχαν μπροστά τους πρόσθεσαν από 8 έως 12% περισσότερη σακχαρόζη. Τα αναψυκτικά συνήθως περιέχουν περίπου 10% σακχαρόζης.

Πιο απλά, για ένα κανονικό αναψυκτικό τα άτομα με εξασθενημένη γευστική ικανότητα επιζητούσαν ένα επιπλέον κουταλάκι ζάχαρη ώστε να επιτύχουν το βέλτιστο επίπεδο γλυκιάς γεύσης.

Οι επιστήμονες συμπέραναν, λοιπόν, ότι οι εθελοντές με εξασθενημένη γεύση άρχισαν να προτιμούν τρόφιμα με υψηλότερη συγκέντρωση γλυκαντικών ουσιών.

«Πολλοί ερευνητές έχουν υποστηρίξει κατά καιρο ότι τα υπέρβαρα άτομα ίσως έχουν εξασθενημένη γευστική ευαισθησία. Αν όντως ισχύει αυτό, τότε η μελέτη μας αποδεικνύει ότι αρχίζουν να επιζητούν πιο έντονη διέγερση ώστε να αποκομίσουν το αίσθημα της απόλαυσης. Και αυτό φυσικά επηρεάζει τις διατροφικές τους συνήθειες για να μπορέσουν να εξισορροπήσουν την χαμηλή γευστική ανταπόκριση», εξηγεί ο Δρ Νταντο.

Και προσθέτει πως, «το γευστικό μας σύστημα μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της παχυσαρκίας. Συνεπώς, οι γευστικές διαταραχές θα πρέπει να θεωρούνται ως συνεισφέρων παράγοντας στο πρόβλημα του πλεονάζοντος βάρους».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024