Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συστατικό πολλών προϊόντων καθαριότητας αλλάζει την άμυνα του δέρματος

Συστατικό πολλών προϊόντων καθαριότητας αλλάζει την άμυνα του δέρματος

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι δυνατόν να αλλάξουμε την διαβρεξιμότητα του δέρματός μας απλά με τη χρήση ενός συστατικού που εμπεριέχεται σε πολλά καλλυντικά προϊόντα καθαρισμού.

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι δυνατόν να αλλάξουμε την διαβρεξιμότητα του δέρματός μας απλά με τη χρήση ενός συστατικού που εμπεριέχεται σε πολλά καλλυντικά προϊόντα καθαρισμού.

Το εξωτερικό στρώμα του ανθρώπινου δέρματος δρα ως προστατευτικός φραγμός μεταξύ του υποκείμενου ζωντανού ιστού και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η διαβρεξιμότητα αυτού του στρώματος ιστού μπορεί να επηρεάσει την εξάπλωση χημικών ουσιών και την προσκόλληση παθογόνων μικροοργανισμών.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Binghamton, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και άλλοι επιστήμονες, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Βιοϊατρικής Μηχανικής Γκάι Τζερμαν, απέδειξαν ότι η διαβρεξιμότητα αυτού του στρώματος δέρματος μπορεί να ελεγχθεί μέσω επεξεργασίας με διαλύματα λαυρυλοθειϊκού νατρίου, ρυθμισμένο σε διαφορετικές τιμές ρΗ.

«Το δέρμα λειτουργεί σαν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας και η διαβρεξιμότητα του δέρματος παίζει σημαντικό ρόλο στην αναστολή της επαφής των μικροοργανισμών καθώς και στην αισθητηριακή αντίληψη τω καλλυντικών προϊόντων. Στην παρούσα μελέτη καταφέραμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τροποποιήσουμε τη διαβρεξιμότητα του δέρματος με ένα συστατικό που υπάρχει σε όλα τα καθαριστικά καλλυντικά και ανήκει στην κατηγορία των ανιονικών επιφανειοδραστικών ουσιών», εξηγεί ο Δρ Τζέρμαν.

Οι επιφανειοδραστικές ουσίες είναι αμφίφιλες, δηλαδή περιέχουν τόσο υδρόφοβες ομάδες (ουρές) όσο και υδρόφιλες ομάδες (κεφαλές) και μπορούν να βρεθούν σε σαπούνια, σαμπουάν, ιατρικές αλοιφές και αφρούς ξυρίσματος. Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τις επιφανειοδραστικές ουσίες για να αλλάξουν τη διαβροχή του μαλλιού και της ανθρώπινης τρίχας και τώρα μπορούν να τις εφαρμόσουν στο δέρμα.

Η μελέτη σηματοδοτεί για πρώτη φορά ότι είμαστε σε θέση να ελέγχουμε άμεσα τις φυσικές ιδιότητες του δέρματος μέσω χημικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ της κερατίνης στο δέρμα και των επιφανειοδραστικών ουσιών. Ο Δρ Τζερμαν και οι συνεργάτες του ελπίζουν στο μέλλον να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός «ώστε να συμβάλλουμε στη βελτίωση της διαδερμικής χορήγησης φαρμάκων, στη μεταβολή της ανάπτυξης των βακτηρίων στο δέρμα ή στη βελτίωση της προσκόλλησης ηλεκτρονικών και αισθητήρων συστημάτων στο δέρμα».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024