Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εξέταση αίματος διαγιγνώσκει τη νόσο Huntington και προβλέπει την εξέλιξη

Εξέταση αίματος διαγιγνώσκει τη νόσο Huntington και προβλέπει την εξέλιξη

Την πρώτη αιματολογική εξέταση που μπορεί να διαγνώσει τη νόσο του Huntington πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων, παρουσίασε πολυεθνική ομάδα ερευνητών. Το τεστ μπορεί επίσης να προβλέψει και την εξέλιξη της γενετικής νευροεκφυλιστικής νόσου.

Την πρώτη αιματολογική εξέταση που μπορεί να διαγνώσει τη νόσο του Huntington πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων, παρουσίασε πολυεθνική ομάδα ερευνητών. Το τεστ μπορεί επίσης να προβλέψει και την εξέλιξη της γενετικής νευροεκφυλιστικής νόσου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Neurology, ερευνητές από τη Μ. Βρετανία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, με επικεφαλής τον Δρ Έντουαρντ Γουάιλντ του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, σχεδίασαν μια αιματολογική εξέταση που μετρά την ελαφρά αλυσίδα νευροϊνών, η οποία απελευθερώνεται από τα κατεστραμμένα κύτταρα του εγκεφάλου των ασθενών λόγω της νόσου.

Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 366 ασθενείς για τρία χρόνια σε διάφορες χώρες και διαπίστωσαν ότι το επίπεδο της εν λόγω πρωτεΐνης αυξάνεται σταδιακά κατά την εξέλιξη της ασθένειας.

«Είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε ένας δυνητικός βιοδείκτης αίματος που ανιχνεύει τη νόσο Huntington τόσο ξεκάθαρα», εξηγεί ο Δρ Γουάιλντ πιστεύοντας ότι με τη βοήθεια του νέου αιματολογικού τεστ θα δοκιμάσουν νέες θεραπείες για την πάθηση, η οποία είναι μέχρι στιγμής ανίατη.

Να σημειωθεί ότι, σήμερα οι καλύτεροι δείκτες παρακολούθησης της νόσου Huntington, είναι είτε η νευροαπεικόνιση, είτε η μέτρηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, όμως και οι δύο αυτές μέθοδοι είναι ακριβές και περίπλοκες σε σχέση με μια εξέταση αίματος.

Η νόσος του Huntington είναι μια σπάνια νευροεκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από ανεπιθύμητες χορειακές κινήσεις, διαταραχές της συμπεριφοράς, ψυχιατρικές διαταραχές και άνοια. Η επίπτωση στους Καυκάσιους πληθυσμούς
εκτιμάται σε 1/10.000-1/20.000.

Η μέση ηλικία έναρξης των συμπτωμάτων είναι τα 30-50 έτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα αρχίζουν πριν από την ηλικία των 20 ετών με διαταραχές συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες στο σχολείο. Το κλασικό σύμπτωμα είναι η χορεία που σταδιακά εξαπλώνεται σε όλους τους μυς.

Άλλες ανεπιθύμητες κινήσεις περιλαμβάνουν τικ, συγκρίσιμες με εκείνες που παρατηρούνται στο σύνδρομο Tourette (δείτε αυτόν τον όρο), αλλά αυτά είναι αρκετά σπάνια. Σποραδικά εμφανίζονται παρεγκεφαλιδικά συμπτώματα, όπως υπο- και υπερμετρία. Η δυστονία (π.χ. ραιβόκρανο) μπορεί να είναι το πρώτο κινητικό σύμπτωμα της ασθένειας Huntington.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024