Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γονιδιακή θεραπεία υπόσχεται δια βίου προστασία από τις αλλεργίες

Γονιδιακή θεραπεία υπόσχεται δια βίου προστασία από τις αλλεργίες

Γονιδιακή θεραπεία δίνει δια βίου προστασία από τις σοβαρές αλλεργίες, όπως το άσθμα, καθώς αυστραλοί ερευνητές κατάφεραν να απενεργοποιήσουν την ανοσοποιητική αντίδραση που προκαλεί τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ζώα.

Γονιδιακή θεραπεία δίνει δια βίου προστασία από τις σοβαρές αλλεργίες, όπως το άσθμα, καθώς αυστραλοί ερευνητές κατάφεραν να απενεργοποιήσουν την ανοσοποιητική αντίδραση που προκαλεί τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ζώα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο JCI Insight, ερευνητές στο Ινστιτούτο Diamantina του Πανεπιστημίου του Κουινσλαντ, με επκεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ρέι Στεπτοου, κατάφεραν να σβήσουν τη μνήμη των Τ-κυττάρων χάρη σε γονιδιακή θεραπεία.

«Όταν κάποιος έχει αλλεργία ή αλλεργικό άσθμα, τα συμπτώματα που βιώνει είναι αποτέλεσμα της αντίδραση των ανοσοκυττάρων στις πρωτεΐνες των αλλεργιογόνων παραγόντων. Η πρόκληση στο άσθμα και τις αλλεργίες γενικότερα είναι ότι τα Τ-κύτταρα ανοσοποιητικού συστήματος έχουν μια μορφή μνήμης και έτσι γίνονται ανθεκτικά στις θεραπείες. Εμείς καταφέραμε να σβήσουμε τη μνήμη των Τ-κυττάρων σε πειραματόζωα με γονιδιακή θεραπεία που απευαισθητοποίησε το ανοσοποιητικό τους σύστημα ώστε να ανέχεται στις πρωτεΐνες των αλλεργιογόνων παραγόντων», εξηγεί ο Δρ Στεπτόου.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα πειραματικό αλλεργιογόνο του άσθματος, αλλά πιστεύουν ότι η μελέτη τους μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη θεραπεία πολλών σοβαρών αλλεργιών, όπως στα φιστίκια, το δηλητήριο της μέλισσας και άλλες ουσίες.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων πήραν βλαστοκύτταρα αίματος εισήγαγαν σ’ αυτά ένα γονίδιο που ρυθμίζει την αλλεργιογόνο πρωτεΐνη και στη συνέχεια έκανα έγχυση των τροποποιημένων βλαστικών κυττάρων στα πειραματόζωα. Τα τροποποιημένα αυτά κύτταρα παρήγαγαν νέα αιματοποιητικά κύτταρα που εξέφραζαν την πρωτεΐνη και στόχευαν συγκεκριμένα ανοσοκύτταρα, ακυρώνοντας την αλλεργική αντίδραση.

Ο απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι με μια και μόνη δόση γονιδιακής θεραπείας να αντικαταστήσουν τις μεσοπρόθεσμες αγωγές που στοχεύουν στα αλλεργικά συμπτώματα με μεγάλες διακυμάνσεις ως προς την αποτελεσματικότητα.

«Δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που με μια και μόνη ενέσιμη δόση να μπορούμε να πετύχουμε δια βίου προστασία από τις αλλεργίες, αλλά προσπαθούμε να απλοποιήσουμε τη θεραπεία και να την καταστήσουμε ασφαλή για όλους τους ανθρώπους. Προς το παρόν έχουμε όμως επικεντρωθεί σε πάσχοντες από σοβαρής μορφής άσθμα ή θανατηφόρες διατροφικές αλλεργίες», καταλήγει ο ερευνητής.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024