Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο θηλασμός μειώνει τον πόνο μετά από καισαρική τομή

Ο θηλασμός μειώνει τον πόνο μετά από καισαρική τομή

Ο θηλασμός μετά από καισαρική τομή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου, αποφαίνεται ισπανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Euroanaesthesia στη Γενεύη της Ελβετίας.

Ο θηλασμός μετά από καισαρική τομή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου, αποφαίνεται ισπανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Euroanaesthesia στη Γενεύη της Ελβετίας.

Ο χρόνιος πόνος (που διαρκεί δηλαδή πάνω από τρεις μήνες) μετά από καισαρική τομή, επηρεάζει μια στις πέντε μητέρες. Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Nuestra Señora de Valme στη Σεβίλλη, με επικεφαλής την Δρ Καρμεν Αλισια Βαργκας Μπερεντζενο, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 185 μητέρες που είχαν υποβληθεί σε καισαρική τομή το διάστημα Ιανουαρίου 2015 – Δεκεμβρίου 2016.

Οι μητέρες είχαν ερωτηθεί για τον θηλασμό και το επίπεδο του χρόνιου πόνου στο σημείο της τομής τις πρώτες 24 και 72 ώρες μετά την καισαρική τομή και πάλι μετά από τέσσερις μήνες. Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση και άλλων μεταβλητών, περιλαμβανομένης της χειρουργικής τεχνικής, του πόνου στις 24 και 72 ώρες, του μορφωτικού επιπέδου της μητέρας, της εργασιακής απασχόλησης και του άγχους κατά τον θηλασμό.

Το 87% των μητέρων είχαν θηλάσει τα παιδιά τους και το 58% είχε αναφέρει ότι θήλασε δύο ή και περισσότερους μήνες. Το 23% των μητέρες που είχαν θηλάσει δύο ή λιγότερους μήνες εξακολουθούσαν να βιώνουν πόνο στο χειρουργικό σημείο τέσσερις μήνες μετά, συγκριτικά με το 8% αυτών που είχαν θηλάσει τα παιδιά δύο ή και περισσότερους μήνες.

Οι διαφορές αυτές ήταν αξιοσημείωτες ακόμα και όταν συνυπολογίστηκε η ηλικία της μητέρας.

Περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι μητέρες με πανεπιστημιακή μόρφωση ήταν λιγότερο πιθανό να βιώσουν εμμένοντα πόνο συγκριτικά με τις λιγότερο μορφωμένες. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι το 54% των μητέρων που είχαν θηλάσει είχαν αναφέρει επίσης ότι έπασχαν από άγχος.

«Τα προκαταρκτικά αυτά στοιχεία δείχνουν ότι ο θηλασμός για πάνω από δύο μήνες προστατεύει από τον χρόνιο πόνο μετά από καισαρική τομή. Η μελέτη λοιπόν δίνει ένα ακόμα καλό λόγο στις γυναίκες να θηλάσουν τα παιδιά τους», υπογράμμισε η Δρ Βαργκας Μπερεντζενο.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024