Εν αντιθέσει με ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα

Η ανθρώπινη όσφρηση ανταγωνίζεται αυτή των σκύλων

Η ανθρώπινη όσφρηση ανταγωνίζεται αυτή των σκύλων
Νιου Τζέρσεϊ
Η διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα ζώα έχουν καλύτερη όσφρηση από τον άνθρωπο, αποδεικνύεται μύθος, καθώς αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι η ανθρώπινη όσφρηση θα μπορούσε να ανταγωνισθεί ακόμη και του σκύλου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο Science.

Ο νευροεπιστήμονας Τζον ΜακΓκαν, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Rutgers, ο οποίος μελετά το σύστημα της όσφρησης εδώ και 14 χρόνια, συνέκρινε και αξιολόγησε κάθε μελέτη που έχει δημοσιευθεί πάνω στο θέμα.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για παρεξήγηση, που πηγάζει από το γεγονός ότι ο οσφρητικός βολβός καταλαμβάνει στον άνθρωπο το 0,01% του συνολικού όγκου του εγκεφάλου του, έναντι 0,1% του εγκεφάλου στους μακάκους, 0,18% στην κατσίκα, 0,31% στον σκύλο και 2% στα ποντίκια.

Έτσι, επικράτησε η πεποίθηση ότι ο άνθρωπος υστερεί σημαντικά έναντι των ζώων στο πεδίο της αντίληψης των οσμών. Μάλιστα, η αντίληψη αυτή επηρέασε και τον Ζίγκμουντ Φρόιντ που υποστήριζε ότι η υστέρηση στην όσφρηση -την οποία θεωρούσε αναπόφευκτη κατά το πέρασμα των ανθρώπων από τη ζωική κατάσταση στον πολιτισμό- έκανε τους ανθρώπους πιο σεξουαλικά καταπιεσμένους και κατ' επέκταση πιο ευάλωτους στις ψυχικές παθήσεις.

«Εδώ και τόσο καιρό οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν το ίδιο πράγμα, ακόμη και όσοι μελετούν την όσφρηση. Το γεγονός, όμως, είναι ότι η αίσθηση της όσφρησης στους ανθρώπους είναι εξίσου καλή με τα άλλα θηλαστικά, όπως τα τρωκτικά και οι σκύλοι. Οι άνθρωποι μπορούν να διακρίνουν ίσως ένα τρισεκατομμύριο διαφορετικές οσμές, πολύ περισσότερες από τις 10.000 που συχνά γράφουν τα εισαγωγικά πανεπιστημιακά εγχειρίδια ψυχολογίας», εξηγεί ο Δρ ΜακΓκαν.

«Για μερικές οσμές, όπως του καλού κρασιού ή της μπανάνας, είμαστε πιο ευαίσθητοι ακόμη και από τα σκυλιά και τους ποντικούς», υποστηρίζει ο αμερικανός επιστήμονας και τονίζει πως τίποτε δεν αποδεικνύει ότι το αναλογικά μεγαλύτερο μέγεθος του οσφρητικού βολβού είναι το μόνο πράγμα που βελτιώνει την όσφρηση. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οσφρητικός βολβός στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι αρκούντως μεγάλος και κυρίως έχει τον ίδιο περίπου αριθμό νευρώνων με τα άλλα ζώα.

Οι κυτταρικοί οσφρητικοί υποδοχείς στη μύτη υποδέχονται τα μόρια των διαφόρων οσμών και στέλνουν τις σχετικές πληροφορίες στον οσφρητικό βολβό του εγκεφάλου, όπου, σε συνεργασία με άλλα τμήματα του εγκεφάλου (που εμπλέκονται π.χ. στη μνήμη και στο συναίσθημα), γίνεται η αναγνώριση των οσμών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιστημονικές Εξελίξεις:  Περισσότερα Θέματα