Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ναρκωτικό ως θεραπεία του μετατραυματικού στρες προτείνουν ερευνητές

Ναρκωτικό ως θεραπεία του μετατραυματικού στρες προτείνουν ερευνητές

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση μελέτης που δείχνει ότι η μεθυλενεδιοξυμεθαμφεταμίνη ή MDMA, γνωστότερη ως χάπι «έκσταση» ή «Μόλι» μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία τηςδιαταραχής μετατραυματικού στρες.

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση μελέτης που δείχνει ότι η μεθυλενεδιοξυμεθαμφεταμίνη ή MDMA, γνωστότερη ως χάπι «έκσταση» ή «Μόλι» μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της
διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Σύμφωνα με άρθρο του Nature, τα ευρήματα προέρχονται από έρευνα της μη κερδοσκοπικής Πολυεπιστημονικής Ένωσης για τις Ψυχεδελικές Μελέτες (MAPS), με έδρα τη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια και παρουσιάστηκε στο συνέδριο «Ψυχεδελικής Επιστήμης 2017» στην Καλιφόρνια. Η μεθυλενεδιοξυμεθαμφεταμίνη ή MDMA χορηγήθηκε σε 107 ανθρώπους που είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή μετατραυματικού στρες, σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία.

Ένα έτος μετά τη διενέργεια δύο έως τριών συνεδριών με χρήση MDMA, δύο στους τρεις ασθενείς (67%) δεν είχαν πια μετατραυματικό στρες. Στην ομάδα ελέγχου, που χρησιμοποιήθηκε για λόγους σύγκρισης και η οποία έκανε ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με ψευδοφάρμακο, το αντίστοιχο ποσοστό θεραπείας ήταν 23%.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, αξιολόγησε τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής φάσης 2 και έδωσε την έγκριση να προχωρήσει στη φάση 3. Ήδη οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχίατρο Μάικλ Μιτχέφερ, εκπαιδεύουν ψυχοθεραπευτές στη χρήση της MDMA, εν όψει της νέας μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής που θα περιλάβει περίπου 300 ασθενείς σε Βόρεια Αμερική και Ισραήλ.

Το μετατραυματικό στρες, το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονο άγχος και εφιάλτες, είναι συχνό στους στρατιώτες που είχαν άσχημες εμπειρίες στο πεδίο μάχης, αλλά και σε κάθε άνθρωπο με κάποια έντονα τραυματική εμπειρία στη ζωή του. Εκτιμάται ότι σχεδόν ένας στους δέκα ανθρώπους (8%) θα βιώσει μετατραυματικό στρες κάποια στιγμή. Πολλοί ασθενείς με μετατραυματικό στρες -σχεδόν οι μισοί- δεν ανταποκρίνονται καλά στις υπάρχουσες ψυχολογικές και φαρμακευτικές θεραπείες (συνήθως με αντικαταθλιπτικά).

Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι η MDMA μειώνει τους εσωτερικευμένους φόβους του ασθενούς και βοηθά στην απελευθέρωση σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών που προκαλούν αίσθημα ψυχικής ευεξίας. Με αυτό τον τρόπο, ο ασθενής μπορεί κατ’ επανάληψη να ξαναζήσει και να αντιμετωπίσει την τραυματική εμπειρία του, χωρίς να πανικοβληθεί, πράγμα που λειτουργεί θεραπευτικά γι’ αυτόν. Σε κάθε συνεδρία, δύο γιατροί παρακολουθούν τον ασθενή, ενώ αυτός βρίσκεται υπό την επήρεια της MDMA, που διαρκεί πέντε έως οκτώ ώρες.

Ορισμένοι ψυχολόγοι και ψυχίατροι υποστηρίζουν ανοιχτά πλέον ότι οι ψυχεδελικές ή ψυχοδηλωτικές ουσίες (LSD, ψυλοκυβίνη ‘μαγικών μανιταριών’, MDMA κ.α.) μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία διαφόρων ψυχικών παθήσεων και διαταραχών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024