Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απλή οφθαλμολογική εξέταση υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση του γλαυκώματος

Απλή οφθαλμολογική εξέταση υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση του γλαυκώματος

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια απλή εξέταση που για πρώτη φορά μπορεί να διαγνώσει το γλαύκωμα, έως και δέκα χρόνια νωρίτερα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Brain.

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια απλή εξέταση που για πρώτη φορά μπορεί να διαγνώσει το γλαύκωμα, έως και δέκα χρόνια νωρίτερα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Brain.

Το γλαύκωμα αποτελεί την κυριότερη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης, παγκοσμίως. Περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από γλαύκωμα διεθνώς και ο ένας στους δέκα έχει χάσει την όρασή του και από τα δύο μάτια.

Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί πραγματική πρόκληση για τους οφθαλμίατρους καθώς μπορούν να παρέμβουν εγκαίρως και να περιορίσουν τον κίνδυνο απώλειας της όρασης. Το νέο τεστ φαίνεται να πετυχαίνει ακριβώς αυτό, ενώ θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για την πρόωρη διάγνωση άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως των νόσων Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, της πολλαπλής σκλήρυνσης κ.α.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την καθηγήτρια Φρανσέσκα Κορντέιρο του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας, παρουσίασαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών της DARC (Detection of Apoptosing Retinal Cells), η οποία χρησιμοποιεί έναν ειδικό φθορίζοντα δείκτη που, όταν εισάγεται στα μάτια των ασθενών, προσκολλάται στις κυτταρικές πρωτεΐνες. Τα άρρωστα κύτταρα φαίνονται σαν λευκά φθορίζοντα σημεία κατά την οθφαλμολογική εξέταση.

Έτσι, οι οφθαλμίατροι είναι σε θέση να εντοπίσουν έγκαιρα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα την απόπτωση μεμονωμένων νευρικών κυττάρων, που προκαλεί την απώλεια όρασης. Όπως και με άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όσα περισσότερα νευρικά κύτταρα καταστρέφονται, τόσο επιδεινώνεται το γλαύκωμα, που μπορεί να καταλήξει σε ολική τύφλωση.

«Η ανίχνευση του γλαυκώματος έγκαιρα είναι ζωτική, επειδή τα συμπτώματα δεν είναι πάντα ορατά. Μολονότι η διάγνωση έχει βελτιωθεί, οι περισσότεροι ασθενείς έχουν χάσει το ένα τρίτο της όρασής τους, όταν πια διαγιγνώσκεται η νόσος. Τώρα, για πρώτη φορά, καταφέραμε να ανιχνεύσουμε τα πιο πρώιμα σημάδια του γλαυκώματος, στο επίπεδο της απόπτωσης μεμονωμένων κυττάρων. Αν και δεν είμαστε σε θέση να θεραπεύσουμε την πάθηση, το τεστ σημαίνει ότι θα είναι πλέον εφικτό η θεραπεία να αρχίζει πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Στο μέλλον, το τεστ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις», εξηγεί η Δρ Κορντέιρο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024