Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όσο το σωματικό βάρος αυξάνεται, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος θανάτου

Όσο το σωματικό βάρος αυξάνεται, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος θανάτου

Οι ενήλικοι που καταλήγουν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, καρκίνο ή άλλες παθήσεις, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Οι ενήλικοι που καταλήγουν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, καρκίνο ή άλλες παθήσεις, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, με επικεφαλής τον Άντριου Στοουκς, επίκουρο καθηγητή Παγκόσμιας Υγείας, διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται αναλογικά με την ποσότητα του περιττού βάρους που συσσωρεύει κανείς στο σώμα του.

«Τα αποτελέσματα καταρρίπτουν το λεγόμενο παράδοξο της παχυσαρκίας, δηλαδή τη θεωρία ότι η παχυσαρκία προστατεύει σε ορισμένες περιπτώσεις και χαρίζει πλεονέκτημα επιβίωσης», εξηγεί ο Δρ Στοουκς.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες κατέγραψαν τη διαχρονική μεταβολή του βάρους περισσοτέρων από 225.000 συμμετεχόντων σε τρεις μεγάλες μελέτες, καταγράφοντας τον μέγιστο δείκτη μάζας σώματος κάθε ατόμου σε διάστημα 16 ετών.

Τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, τριπλάσιες πιθανότητες θανάτου από καρδιακή νόσο και 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, συγκριτικά με άτομα που είχαν φυσιολογικό βάρος.

Παλαιότερες μελέτες που υποστηρίζαν το παράδοξο της παχυσαρκίας είχαν ελέγξει τον ΔΜΣ των συμμετεχόντων μόνο σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, χωρίς αυτό να αποτυπώνει την πλήρη εικόνα του βάρους του ατόμου κατά τη διάρκεια της ζωής του.

«Αυτό επηρεάζει καθοριστικά τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών. Ορισμένοι άνθρωποι χάνουν βάρος χωρίς να το θέλουν συνέπεια μιας ασθένειας, όπως ο καρκίνος ή μιας καρδιακής πάθησης», εξηγεί ο Δρ Στοουκς.

Έτσι οι ερευνητές μέσω ειδικά σχεδιασμένων ερωτηματολογίων κατέγραψαν τις διαχρονικές μεταβολές του ΔΜΣ των συμμετεχόντων και τους χώρισαν σε ομάδες: λιποβαρής (λιγότερο από 18,5 ΔΜΣ), φυσιολογικό βάρος (18,5-25 ΔΜΣ), υπέρβαρος (25-30 ΔΜΣ), παχύσαρκος (30-35 ΔΜΣ) και νοσογόνα παχύσαρκος (άνω των 35 ΔΜΣ).

Στη συνέχεια εξέτασαν σε εύρος 12ετίας που είχαν αποβιώσει και από ποια αιτία.

Ο ατομικός συνολικός κίνδυνος θανάτου αυξανόταν βάσει του μέγιστου ΔΜΣ: 10% αυξημένος κίνδυνος θανάτου για τα υπέρβαρα άτομα, 34% για τους παχύσαρκους και 98% για τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία.

Το ίδιο ίσχυε και για τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο (23% αύξηση για τα υπέρβαρα άτομα, 71% για τα παχύσαρκα και πάνω από τριπλάσια αύξηση για εκείνους με νοσογόνο παχυσαρκία) και καρκίνο (5% για τους υπέρβαρους, 20% για τους παχύσαρκους και 50% για την περίπτωση της νοσογόνου παχυσαρκίας).

Τα λιποβαρή άτομα είχαν επίσης συνολικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου (46%) και θανάτου από καρδιακή νόσο (77%) ή καρκίνο (7%).

«Δεν υπάρχει κανένας βιολογικός λόγος να πιστεύουμε ότι τα περιττά κιλά λειτουργούν προστατευτικά. Το αντίθετο μάλιστα, επιβαρύνουν το σώμα με περισσότερα λιποκύτταρα τα οποία με τη σειρά τους παράγουν επιβλαβείς φλεγμονώδεις χημικές ουσίες και ορμόνες», σχολιάζει ο Δρ Σκοτ Κααν, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βάρους και Ευεξίας της Ουάσινγκτον.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024