Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυξημένο κίνδυνο νόσου Πάρκινσον συνεπάγονται οι ηπατίτιδες B  και C

Αυξημένο κίνδυνο νόσου Πάρκινσον συνεπάγονται οι ηπατίτιδες B και C

Οι ιοί της ηπατίτιδας Β και C σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές βάσει στοιχείων που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Οι ιοί της ηπατίτιδας Β και C σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές βάσει στοιχείων που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής την Δρ Τζούλια Πάκπουρ, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 22.000 άτομα με ηπατίτιδα Β, 48.000 με ηπατίτιδα C, 6.000 με αυτοάνοση ηπατίτιδα, 4.000 με χρόνια ενεργή ηπατίτιδα και 20.000 με ιό HIV.

Παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι με ηπατίτιδα Β ήταν 76% πιθανότερο να εμφανίσουν νόσο Πάρκινσον, ενώ για όσους έπασχαν από ηπατίτιδα C, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 51%. Οι άνθρωποι με αυτοάνοση ηπατίτιδα, χρόνια ενεργή ηπατίτιδα και HIV δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο νόσου Πάρκινσον.

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από ηπατίτιδα χωρίς να το γνωρίζουν, λόγω έλλειψης συμπτωμάτων.

Η ηπατίτιδα Β εξαπλώνεται μέσω επαφής με το αίμα ή με τα σωματικά υγρά του πάσχοντος ανθρώπου κατά τη διάρκεια του σεξ, από την κοινή χρήση συρρίγγων ή όταν γενικά χρησιμοποιούνται μη αποστειρωμένα εργαλεία για τατουάζ ή body piercing κ.α.

Η ηπατίτιδα C μεταδίδεται με παρεμφερείς τρόπους μέσω του αίματος μολυσμένου ανθρώπου, αλλά επίσης το μεταδίδει και η μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια του τοκετού.

«Η ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον είναι πολύπλοκη, καθώς παίζουν ρόλο τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Είναι πιθανό ότι ο ιός της ηπατίτιδας ή ίσως η θεραπεία της να πυροδοτεί την εκδήλωση της νόσου Πάρκινσον ή ακόμη μπορεί οι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι σε μολύνσεις ηπατίτιδας, να είναι επίσης πιο ευάλωτοι στη νόσο Πάρκινσον», εξηγεί η Δρ Πάκπουρ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024