Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μικροσυσκευή μιμείται επιτυχώς τον γυναικείο εμμηνορρυσιακό κύκλο

Μικροσυσκευή μιμείται επιτυχώς τον γυναικείο εμμηνορρυσιακό κύκλο

Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να αναπαράγουν για πρώτη φορά σε εργαστηριακές συνθήκες τον εμμηνορρυσιακό κύκλο της γυναίκας. Στόχος είναι να μπορέσουν να διευκολύνουν την την κατανόηση ασθενειών του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας, αλλά και την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να αναπαράγουν για πρώτη φορά σε εργαστηριακές συνθήκες τον εμμηνορρυσιακό κύκλο της γυναίκας. Στόχος είναι να μπορέσουν να διευκολύνουν την την κατανόηση ασθενειών του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας, αλλά και την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Nature Communications, ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας Τερίζα Γούντραφ, δημιούργησαν μια μικρορευστονική πλατφόρμα, με την ονομασία EVATAR, η οποία μπορεί να συγκρατήσει μαζί πέντε ιστούς του αναπαραγωγικού συστήματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από κάθε προηγούμενη προσπάθεια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ιστοί μπορούν να καλλιεργηθούν από κοινού με άλλους ιστούς για ένα μήνα και να εκκρίνουν ορμόνες, όπως συμβαίνει στον φυσικό εμμηνορρυσιακό κύκλο μιας γυναίκας.

Το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα περιλαμβάνει διάφορους ιστούς οργάνων (ωοθήκες, σάλπιγγες, μήτρα, τράχηλος), που έχουν ποικίλες λειτουργίες, μεταξύ των οποίων είναι η απελευθέρωση των θηλυκών ορμονών. Λόγω της πολυπλοκότητας και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των διαφορετικών ιστών, ήταν έως τώρα πολύ δύσκολο να μιμηθούν οι επιστήμονες αυτή τη διαδικασία στο εργαστήριο.

Το EVATAR μιμείται αυτό που συμβαίνει στο ανθρώπινο αναπαραγωγικό σύστημα, συνδυάζοντας ωοθήκες ποντικιού, με σάλπιγγες, ενδομήτριο (μεμβράνη της μήτρας), τράχηλο και ήπαρ από άνθρωπο (το τελευταίο συμπεριλήφθηκε επειδή μεταβολίζει τα φάρμακα). Κάθε διαφορετικό τμήμα του αναπαραγωγικού συστήματος αντιπροσωπεύεται από ένα κύβο μέσα στον οποίο υπάρχουν τα αντίστοιχα κύτταρα από κάθε μίνι όργανο.

Όλοι μαζί οι επιμέρους κύβοι συνδέονται με σωληνάρια, μέσω των οποίων κυκλοφορεί ένα ειδικό υγρό που παίζει το ρόλο του αίματος, καθώς επίσης διάφορες ορμόνες. Και όπως ακριβώς συμβαίνει στις γυναίκες, οι παραγόμενες από τη συσκευή ορμόνες αυξομειώνονται ανάλογα με τη φάση του κύκλου.

Το EVATAR δεν έχει ασφαλώς πλήρη αναπαραγωγική λειτουργία, καθώς δεν μπορεί να κυοφορήσει παιδί, ούτε μπορεί να αντικαταστήσει την εξωσωματική γονιμοποίηση. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση των ασθενειών στο αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας (ενδομητρίωση, καρκίνος, σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, υπογονιμότητα κ.α.).

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν στο EVATAR βλαστικά κύτταρα γυναίκας, ώστε να δημιουργήσουν μια εξατομικευμένη ζωντανή μινιατούρα του αναπαραγωγικού συστήματος. Αυτό θα επιτρέπει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και τις τοξικολογικές μελέτες σε εξατομικευμένη πλέον βάση, ανάλογα με τις αντιδράσεις του οργανισμού κάθε γυναίκας.

Να σημειωθεί ότι, η ίδια ερευνητική ομάδα ήδη εργάζεται για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου μοντέλου για την απομίμηση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, με την ονομασία ADATAR.

Το EVATAR και το ADATAR εντάσσονται σε μια ευρύτερη προσπάθεια των επιστημόνων να αναπαράγουν τρισδιάστατα τεχνητά μοντέλα διαφορετικών οργάνων του ανθρωπίνου σώματος (καρδιάς, εγκεφάλου κ.α.) και τελικά ολόκληρου του σώματος (body-on-a-chip).

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024