Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος καρδιακής ανακοπής από τη χρήση αναλγητικών φαρμάκων

Κίνδυνος καρδιακής ανακοπής από τη χρήση αναλγητικών φαρμάκων

Με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής σχετίζονται τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), σύμφωνα με μελέτη δανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal-Cardiovascular Pharmacotherapy.

Με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής σχετίζονται τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), σύμφωνα με μελέτη δανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο
European Heart Journal-Cardiovascular Pharmacotherapy.

Τα ΜΣΑΦ είναι ανάμεσα στα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα αναγλητικά φάρμακα, παγκοσμίως. Ορισμένα από αυτά διατίθενται χωρίς συνταγή γιατρού, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι διαθέσιμα και σε άλλα κανάλια λιανικής πώλησης πέραν των φαρμακείων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας Γκούναρ Γίσλασον, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 29.000 ασθενείς, που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή στη διάρκεια μιας δεκαετίας. Εξ αυτών οι 3.376 είχαν κάνει θεραπεία με ΜΣΑΦ έως και 30 μέρες πριν την ανακοπή. Η ιβουπροφαίνη και η δικλοφαινάκη ήταν τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα φάρμακα (51% και 22% του συνόλου, αντίστοιχα).

Η χρήση οποιουδήποτε ΜΣΑΦ σχετιζόταν με 31% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής. Ο κίνδυνος ήταν 50% και 31% αυξημένος, αντίστοιχα, για την ιβουπροφαίνη και τη δικλοφαινάκη. Δεν διαπιστώθηκε ανάλογος συσχετισμός για άλλα ΜΣΑΦ, όπως η ναπροξένη, η σελεκοξίμπη και ροφεκοξίμπη.

«Τα ευρήματα συνιστούν μια ισχυρή υπενθύμιση ότι τα ΜΣΑΦ δεν είναι αβλαβή. Τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με επιφύλαξη και μόνο για βάσιμο λόγο. Θα πρέπει πιθανώς να αποφεύγονται από ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο ή πολλούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου», τονίζει ο Δρ Γίσλασον.

Τα ΜΣΑΦ επιδρούν ποικιλοτρόπως στο καρδιαγγειακό σύστημα, πράγμα που μπορεί να εξηγήσει τη σχέση τους με την καρδιακή ανακοπή. Μεταξύ άλλων, επηρεάζουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, την πρόκληση θρόμβωσης, στένωσης των αρτηριών, αύξησης της αρτηριακής πίεσης κ.α.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ΜΣΑΦ «δεν πρέπει να διατίθενται από σημεία πώλησης όπου δεν παρέχεται συμβουλή για τη χρήση τους. Πρέπει να διατίθενται μόνο μέσω φαρμακείων, σε περιορισμένες ποσότητες και σε χαμηλές δόσεις».

Ο Δρ Γίσλασον συμβουλεύει εξάλλου να «μην παίρνετε πάνω από 1.200 mg ιβουπροφαίνης τη ημέρα. Η ναπροξένη είναι πιθανώς το ασφαλέστερο ΜΣΑΦ και μπορούμε να παίρνουμε έως 500 mg, ημερησίως. Η δικλοφαινάκη είναι το ΜΣΑΦ με τους περισσότερους κινδύνους και πρέπει να αποφεύγεται από ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο και από τον γενικό πληθυσμό. Υπάρχουν ασφαλέστερα φάρμακα διαθέσιμα, με παρόμοια αναλγητική δράση, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείται δικλοφαινάκη».

Και καταλήγει πως «είναι λάθος το μήνυμα που σήμερα μεταδίδεται στο κοινό σχετικά με τα ΜΣΑΦ. Εάν μπορείτε να τα αγοράσετε εύκολα, πιθανώς να νομίζετε ότι ‘πρέπει να είναι να είναι ασφαλή για μένα’. Η μελέτη μας όμως παρέχει πρόσθετα στοιχεία για τις αρνητικές καρδιαγγειακές επιπτώσεις των ΜΣΑΦ και επιβεβαιώνει ότι αυτές πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και τα εν λόγω φάρμακα να λαμβάνονται μόνο μετά από συνεννόηση με γιατρό».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024