Χάρη στην σουλφοραφάνη που περιέχει

Πώς το μπρόκολο βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Πώς το μπρόκολο βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Τόκιο, Ιαπωνία

Η σουλφοραφάνη, ένα φυτοχημικό συστατικό που εντοπίζεται σε υψηλή συγκέντρωση στο μπρόκολο, φαίνεται να είναι αποτελεσματική κατά της παχυσαρκίας, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα ιαπωνικής μελέτης.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Καναζάβα επικεντρώθηκαν στην σουλφοραφάνη καθώς έχει αποδειχθεί ήδη ότι επιδρά θετικά στην πρόληψη του καρκίνου ενεργοποιώντας ένα παράγοντα μεταγραφής, τον Nrf2, που ρυθμίζει την ισορροπία οξείδωσης - αναγωγής στο κύτταρο και ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα του σώματος και την αποτοξίνωση από χημικά συστατικά. Όταν η ισορροπία της οξείδωσης - αναγωγής επιδεινωθεί λόγω της υπερσίτισης και της παχυσαρκίας, έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με παθογένεση διαφόρων ασθενειών. Οι επιδράσεις της σουλφοραφάνης στην παχυσαρκία ήταν, ωστόσο, μέχρι σήμερα ασαφείς.

Στην παρούσα μελέτη, οι ιάπωνες επιστήμονες συνέκριναν ποντίκια που είχαν σιτιστεί με λιπαρά τρόφιμα και είχαν πάρει συμπληρώματα σουλφοραφάνης με άλλα τρωκτικά που είχαν σιτιστεί μόνο με πολύ λιπαρές τροφές. Διαπίστωσαν ότι η πρώτη ομάδα είχε πάρει 15% λιγότερο βάρος από την δεύτερη ομάδα, είχε 20% λιγότερο κοιλιακό λίπος καθώς και μείωση της αύξησης της ηπατικής στεάτωσης και της γλυκόζης στο αίμα τους.

Επίσης, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η σουλφοραφάνη αύξανε τα επίπεδα της πρωτεΐνης UCP-1, επιτάχυνε την εξόντωση του λιπώδους ιστού, κάτι που με τη σειρά του αύξανε την κατανάλωση ενέργειας και την καύση του λίπους, μείωνε τη αφθονία των βακτηρίων της οικογένειας Desulfobivrionaceae στο έντερο και έτσι μειωνόταν το επίπεδο της ενδοτοξίνης στο αίμα.

Εν ολίγοις οι επιστήμονες ανακάλυψαν δύο νέες λειτουργίες της σουλφοραφάνης δηλαδή την ικανότητα της να βελτιώνει την παχυσαρκία μειώνοντας τα λιποκύτταρα και αυξάνοντας την κατανάλωση ενέργειας και αλλάζοντας προς το καλύτερο την εντερική χλωρίδα των παχύσαρκων που έχει σχηματιστεί από την λιπαρή διατροφή και την μεταβολική ενδοτοξιναιμία.

Οι δύο αυτές νέες ιδιότητές της αναμένεται να συμβάλλουν στην βελτίωση της ηπατικής φλεγμονής ή του λιπώδους ιστού και της ινσουλινοαντίστασης, καθώς και στην πρόληψη παθήσεων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

«Επόμενες κλινικές μελέτες αναμένεται να εξετάσουν αν η σουλφοραφάνη υπό τη μορφή συμπληρώματος διατροφής για την εντερική βακτηριακή χλωρίδα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας καθώς και την αποτελεσματικότητά της κατά της φλεγμονής και της ινσουλινοαντίστασης», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες στα συμπεράσματά τους.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Επιστημονικές Εξελίξεις:  Περισσότερα Θέματα