Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεστ αναπνοής βοηθά στη διάγνωση δύο μορφών καρκίνου  του πεπτικού

Τεστ αναπνοής βοηθά στη διάγνωση δύο μορφών καρκίνου του πεπτικού

Τα επίπεδα πέντε χημικών ουσιών στην αναπνοή μπορούν να βοηθήσουν την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο, στο Άμστερνταμ.

Τα επίπεδα πέντε χημικών ουσιών στην αναπνοή μπορούν να βοηθήσουν την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο, στο Άμστερνταμ.

Ερευνητές του Πανεπιστημίο του Λονδίνου, του Κολεγίου Imperial και των Νοσοκομείων Royal Marsden και St’ Mary’s, δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα του τεστ σε 335 άτομα (οι μισοί με καρκίνο και οι άλλοι μισοί όχι) και διαπίστωσαν ότι έχει διαγνωστική ακρίβεια της τάξης του 85%.

Το τεστ ανιχνεύει την «χημική υπογραφή» του καρκίνου στο πεπτικό σύστημα, την οποία αφήνουν τα καρκινικά κύτταρα. Όμως, το τεστ θα πρέπει να δοκιμασθεί σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, προτού εφαρμοσθεί κλινικά, πράγμα που αναμένεται να συμβεί σε τρία περίπου χρόνια.

Σήμερα, ο μόνος τρόπος να διαγνωσθούν οι καρκίνοι του οισοφάγου και του στομάχου είναι μέσω ενδοσκόπησης. Το τεστ αναπνοής θα μπορούσε να αποτελέσει μια φθηνή, μη επεμβατική εναλλακτική λύση πρώτης γραμμής, που θα μειώσει τον αριθμό των περιττών ενδοσκοπήσεων. Μακροπρόθεσμα, χάρη στο τεστ, μπορεί να βελτιωθεί και το προσδόκιμο ζωής των ασθενών.

Περίπου 1,4 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου στομάχου και οισοφάγου διαγιγνώσκονται παγκοσμίως, κάθε χρόνο. Και στους δύο αυτούς καρκίνους συνήθως η διάγνωση γίνεται με καθυστέρηση λόγω των ασαφών συμπτωμάτων, με συνέπεια η πενταετής επιβίωση μετά τη διάγνωση να είναι μόνο 15%.

Οι ίδιοι ερευνητές ήδη μελετούν ανάλογα τεστ αναπνοής και για άλλες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79: Ξέσπασε και ισοφάρισε σε 1-1

Ο Παναθηναϊκός πάτησε… γκάζι μετά το πρώτο δεκάλεπτο και επικράτησε με 95-79 της Μακάμπι, με τους Πράσινους να ισοφαρίζουν σε 1-1 τη σειρά των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024