Κίνδυνος ηπατοπάθειας

Ένα γεύμα με πολλά λιπαρά αρκεί για να κάνει κακό στο ήπαρ σας

Ένα γεύμα με πολλά λιπαρά αρκεί για να κάνει κακό στο ήπαρ σας
Ακόμα και ένα γεύμα με πολλά λιπαρά είναι ικανό να διαταράξει την ομαλή λειτουργία του ήπατος, υποστηρίζουν γερμανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Investigation.

Επιστημονική ομάδα του Γερμανικού Διαβητολογικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο «Heinrich Heine» του Ντίσελντορφ, με επικεφαλής τον Δρ Μικαελ Ροντεν, διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα κορεσμένου λίπους αλλάζουν άμεσα τη λειτουργία του ήπατος, αυξάνονταν τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών μακροπρόθεσμα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από 14 υγιείς νεαρούς άνδρες με φυσιολογικό σωματικό βάρος να καταναλώσουν είτε εικονικό σκεύασμα, είτε μια δόση φοινικέλαιου που καθορίστηκε ανάλογα με το βάρος των συμμετεχόντων. Το φοινικέλαιο περιείχε κορεσμένα λιπαρά ίσα με αυτά που περιέχει μια πίτσα οκτώ τεμαχίων ή ένα μπεργκερ με τυρί και τηγανητές πατάτες.

Το λιπαρό αυτό φορτίο ώθησε το ήπαρ να παράγει 70% περισσότερη γλυκόζη, που με την πάροδο του χρόνου αύξησε τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος. «Αυτό ίσως συντελεί σε βάθος χρόνου σε αντίσταση στην ινσουλίνη, ένα στάδιο πριν την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2», εξηγεί ο Δρ Ροντεν.

Επίσης, τα λιπαρά έκαναν τα ηπατικά κύτταρα να εργάζονται σκληρότερα, προκαλώντας τους στρες και στην συνέχεια ηπατοπάθεια.

Ακόμα, το κορεσμένο λίπος μείωσε την ηπατική ικανότητα να αποθηκεύει γλυκόζη, «γεγονός που με την πάροδο του χρόνου συντελεί υπέρ της λιπώδους ηπατοπάθειας», προσθέτει ο ερευνητής.

Κι ενώ τα υγιή άτομα ενδεχομένως να μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες ενός πολύ λιπαρού γεύματος, τα άτομα που συστηματικά σιτίζονται με λιπαρά τρόφιμα ενδεχομένως να μην είναι τόσο τυχερά.

«Αν αντικαταστήσουμε τα κορεσμένα λιπαρά, με τα λεγόμενα υγιεινά λίπη, όπως το ελαιόλαδο, το ηπατικό λίπος μειώνεται μέσα σε λίγες ημέρες», υπογραμμίζει ο Δρ Ροντεν.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να δουν πόσο χρόνο διαρκούν οι επιπτώσεις ενός λιπαρού γεύματος και να το συγκρίνουν με άλλα διατροφικά στοιχεία, όπως οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Επιστημονικές Εξελίξεις:  Περισσότερα Θέματα