Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μελέτη εξηγεί γιατί μας πιάνει υπνηλία όταν είμαστε άρρωστοι

Μελέτη εξηγεί γιατί μας πιάνει υπνηλία όταν είμαστε άρρωστοι

Είναι ήδη γνωστό ότι όταν είμαστε άρρωστοι αισθανόμαστε ταυτόχρονα μια ανεξήγητη υπνηλία και κόπωση. Αμερικανοί επιστήμονες δίνουν επιτέλους μια επιστημονική εξήγηση στο φαινόμενο.

Είναι ήδη γνωστό ότι όταν είμαστε άρρωστοι αισθανόμαστε ταυτόχρονα μια ανεξήγητη υπνηλία και κόπωση. Αμερικανοί επιστήμονες δίνουν επιτέλους μια επιστημονική εξήγηση στο φαινόμενο.

Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής «Perelman» του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια δημοσίευσαν στο eLife στοιχεία γύρω από τον μηχανισμό που προκαλεί την υπνηλία όταν είμαστε άρρωστοι.

Μελετώντας το απλό νευρικό σύστημα ενός σκουληκιού απέδειξαν ότι ένα νευρικό κύτταρο με την ονομασία ALA συντονίζει μια ευρεία ανταπόκριση του οργανισμού στην ασθένεια. Όταν νοσούμε, τα κύτταρα βρίσκονται υπό πίεση και έτσι όλοι οι έμβιοι οργανισμοί βιώνουμε υπνηλία ώστε να προαχθεί ο ύπνος και η ανάρρωση από το κυτταρικό στρες. Στο σκουλήκι που μελετήθηκε η υπνηλία προκαλούνταν από την έκκριση από το ALA του FLP-13 και άλλων νευροπεπτιδίων, χημικές ουσίες που στέλνουν σήματα μεταξύ των εγκεφαλικών νευρώνων.

Το FLP-13 προκαλεί ύπνο απενεργοποιώντας τη δραστηριότητα των κυττάρων του νευρικού συστήματος που μας κρατάνε σε εγρήγορση. Οι ερευνητές εξέτασαν γενετικές μεταλλάξεις για να καθορίσουν ποια γονίδια προκαλούν στα σκουλήκια την ύπνωση όταν εκκρίνεται το FLP-13. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα σκουλήκια με μεταλλάξεις που τα κάνουν να μην έχουν τον πρωτεϊκό υποδοχέα DMSR-1 στις κυτταρικές επιφάνειες δεν αισθάνονται υπνηλία εις ανταπόκριση του FLP-13. Αυτό δείχνει ότι ο DMSR-1 είναι σημαντικός για να μπορεί το νευροπεπτίδιο FLP-13 να προκαλέσει υπνηλία.

«Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για ανθρώπους και ζώα ώστε να αναρρώσουν από την ασθένεια», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Ντέιβιντ Ράιζεν, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας.

Και συμπληρώνει πως «ένα παρόμοιο σύστημα σηματοδότησης ρυθμίζει τον ύπνο σε ανθρώπους και ζώα όταν νοσούν. Έτσι, βρισκόμαστε πια κοντά σε ένα νέο ερευνητικό μονοπάτι για τους μηχανισμούς της επαγώμενης από τη νοσηρότητα υπνηλία σε όλους τους έμβιους οργανισμούς».

Επόμενος στόχος των ερευνητών λοιπόν είναι να δουν αν επαγόμενη από την ασθένεια υπνηλία στον άνθρωπο και άλλα θηλαστικά προκαλείται από παρόμοιο μηχανισμό με αυτό των σκουληκιών. Αν όντως ισχύει αυτό, τότε θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη φαρμάκων για την κόπωση που σχετίζεται με τη νοσηρότητα και άλλες παθήσεις.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024