Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φυσική ουσία δημιουργεί ελπίδες θεραπείας της νόσου Πάρκινσον

Φυσική ουσία δημιουργεί ελπίδες θεραπείας της νόσου Πάρκινσον

Η σκουαλαμίνη, μια φυσική ουσία που ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του '90 σε ένα είδος καρχαρία, δημιουργεί πολλές ελπίδες για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον καθώς μπορεί να εμποδίσει τον σχηματισμό τοξικών προϊόντων στον εγκέφαλο των ασθενών, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η σκουαλαμίνη, μια φυσική ουσία που ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του ’90 σε ένα είδος καρχαρία, δημιουργεί πολλές ελπίδες για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον καθώς μπορεί να εμποδίσει τον σχηματισμό τοξικών προϊόντων στον εγκέφαλο των ασθενών, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η σκουαλαμίνη είναι ένα στεροειδές που έχει δοκιμαστεί κατά του καρκίνου και των λοιμώξεων από τον καθηγητή Μάικλ Ζάσλοφ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, ο οποίος την ανακάλυψε το 1993 και από τότε μελετά τις αντικαρκινικές και άλλες ιδιότητές της.

Στην παρούσα μελέτη, ερευνητές από τη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Ντόμπσον του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, έκαναν πειράματα με ζώα και με κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριο. Διαπίστωσαν ότι η σκουαλαμίνη καταστέλλει δραστικά τον σχηματισμό και την τοξικότητα της πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης. Η πρωτεΐνη αυτή πυροδοτεί μια αλυσίδα χημικών εξελίξεων στον εγκέφαλο, με κατάληξη τη δημιουργία τοξικών σωματιδίων που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και προκαλούν νόσο του Πάρκινσον.

«Προς μεγάλη μας έκπληξη, παρατηρήσαμε ότι η σκουαλαμίνη όχι μόνο επιβραδύνει τον σχηματισμό των τοξινών που σχετίζονται με τη νόσο Πάρκινσον, αλλά επίσης τις καθιστά λιγότερο τοξικές», εξηγεί ο Δρ Ντόμπσον. «Αν τα επόμενα τεστ αποδειχθούν επιτυχή, τότε είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα φάρμακο που θα θεραπεύει τουλάχιστον μερικά από τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον. Στη συνέχεια θα μπορούσαμε να βελτιώναμε σταδιακά αυτό το φάρμακο», συμπληρώνει.

Αν και τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά οι επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν ενθαρρυντικά και ήδη ο Δρ Ζάσλοφ σχεδιάζει την πρώτη κλινική δοκιμή σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον στις ΗΠΑ, καθώς πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας νέας θεραπείας για τη νευροεκφυλιστική πάθηση.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024