Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νόσος Αλτσχάιμερ: Τα αντιψυχωσικά αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Νόσος Αλτσχάιμερ: Τα αντιψυχωσικά αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η χορήγηση αντιψυχωσικών φαρμάκων στους πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, υποστηρίζουν Φινλανδοί ερευνητές βάσει στοιχείων που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer's Disease.

Η χορήγηση αντιψυχωσικών φαρμάκων στους πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, υποστηρίζουν Φινλανδοί ερευνητές βάσει στοιχείων που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer’s Disease.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 58.000 άτομα που είχαν διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ την περίοδο 2005-2011.

Λίγο περισσότεροι από το ένα τέταρτο του δείγματος ελάμβαναν αντιψυχωσικά φάρμακα και όπως διαπιστώθηκε αυτοί είχαν 60% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπαιρναν τέτοια φάρμακα.

Μάλιστα, ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος όταν οι ασθενείς είχαν αρχίσει την θεραπεία πρώτα με αντιψυχωσικά και φυσικά ίσχυε για όσο περισσότερο χρόνο διαρκούσε η λήψη τους.

Οι ασθενείς που έπαιρναν δύο ή περισσότερα αντιψυχωσικά ταυτόχρονα είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, από εκείνους που έπαιρναν ένα.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες που είχαν εντοπίσει τον συσχετισμό αυτό πριν από δέκα χρόνια. Επιπλέον, ενισχύει τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες ότι τα αντιψυχωσικά θα πρέπει να χορηγούνται μόνο για τα πλέον δύσκολα διαχειρίσμα συμπτώματα της άνοιας, όπως η επιθετικότητα, αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Και φυσικά, η χορήγηση θα πρέπει να γίνεται στην ελάχιστη δυνατή δοσολογία και ποτέ να μην γίνεται συνδυασμός δύο ή περισσότερων αντιψυχωσικών ταυτόχρονα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024