Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόβλεψη της υποτροπής του καρκίνου του στοματοφάρυγγα με τεστ αίματος

Πρόβλεψη της υποτροπής του καρκίνου του στοματοφάρυγγα με τεστ αίματος

Τη δυνατότητα διάγνωσης ενός τύπου καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου καθώς και πρόγνωση τυχόν υποτροπών της νόσου, δίνει μια νέα αιματολογική εξέταση που ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές.

Τη δυνατότητα διάγνωσης ενός τύπου καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου καθώς και πρόγνωση τυχόν υποτροπών της νόσου, δίνει μια νέα αιματολογική εξέταση που ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Clinical Cancer Research, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι στους ασθενείς των οποίων ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα έχει υποτροπιάσει έχουν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων σε δύο πρωτεΐνες, την Ε6 και Ε7, που επίσης εντοπίζονται σε καρκίνους που προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα σχετίζεται με τον HPV. Στο 15-20% των ασθενών η θεραπεία δεν αποδίδει και ο καρκίνος υποτροπιάζει, χωρίς να υπάρχουν βιοδείκτες πρόβλεψης της θεραπευτικής αποτυχίας.

Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν 52 ασθενείς με προχωρημένου σταδίου καρκίνο του στοματοφάρυγγα που συμμετείχαν σε μια προηγούμενη έρευνα. Οι 22 είχαν υποτροπιάσει και οι 30 όχι. Οι δυο ομάδες ήταν όμοιες ως προς την ηλικία, την κατηγοριοποίηση του καρκίνου και το κάπνισμα. Και όλοι οι όγκοι είχαν σχετιστεί με τον HPV.

Κατά μέσο όρο, ο καρκίνος υποτροπίασε 13 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας. Αιματολογικές εξετάσεις ορού έγιναν κατά τη διάρκεια ή στην έναρξη της θεραπείας και μετά όταν τελείωσε η αγωγή και έπειτα κάθε τρεις μήνες.

Αρχικά, δεν υπήρχε διαφορά στα αντισώματα των Ε6 και Ε7 μεταξύ των δύο ομάδων. Όλοι είχαν μείωση στα επίπεδα των αντισωμάτων τρεις μήνες μετά τη θεραπεία.

«Μετά από τρεις μήνες, όλοι ή σχεδόν όλοι οι καρκίνοι είχαν εξαλειφθεί. Και εφόσον ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα δεν υποτροπιάζει σχεδόν ποτέ τρεις μήνες μετά τη θεραπεία, τα επίπεδα των αντισωμάτων μειώθηκαν σε όλους τους ασθενείς. Στους περισσότερους η υποτροπή συμβαίνει εντός των πρώτων δύο ετών, άρα αυτό είναι το διάστημα στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Μάθιου Σπεκτορ, επίκουρος καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Όταν οι επιστήμονες μελέτησαν τα επίπεδα των Ε6 και Ε7 με την πάροδο του χρόνου, διαπίστωσαν ότι στους ασθενείς με υποτροπή του καρκίνου, η Ε7 δεν μειωνόταν εξίσου γρήγορα με τους ασθενείς χωρίς υποτροπή. Και η μεταβολή αυτή μπορούσε να εντοπιστεί πολύ νωρίτερα από την διαπίστωση της υποτροπής του καρκίνου.

«Αν μπορούμε μέσω βιοδεικτών να παρακολουθήσουμε τη μεταβολή αυτή, αντί των επισκέψεων στο ιατρείο, τότε με μια απλή αιματολογική εξέταση θα αποφασίζουμε ποιος ασθενής χρειάζεται περαιτέρω αξιολόγηση ή εντατική παρακολούθηση. Φυσικά, το ‘κλειδί’ είναι η αναλογία των αντισωμάτων της πρωτεΐνης Ε7», σημειώνει ο Δρ Σπεκτορ.

Θα είναι ένα εξατομικευμένο τεστ πρόγνωσης, καθώς κάθε ασθενής έχει διαφορετικά επίπεδα αντισωμάτων και η αύξηση θα σηματοδοτεί την υποτροπή του καρκίνου. Η έγκαιρη διάγνωση της υποτροπής μπορεί να οδηγήσει στη χειρουργική εκτομή του καρκίνου του στοματοφάρυγγα, αυξάνοντας τις πιθανότητες θεραπείας.

Να σημειωθεί τέλος, ότι επειδή τα αντισώματα των Ε6 και Ε7 ήδη ανιχνεύονται από αιματολογικές εξετάσεις για καρκίνο, δεν αναμένεται να είναι μια ακριβή εξέταση. Ήδη η ερευνητική ομάδα έχει ξεκινήσει κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ για την αξιολόγηση των αντισωμάτων της Ε7 ως βιοδείκτη υποτροπής για τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Αυτοί οι διαιτητές σφυρίζουν τα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ και Παναθηναϊκός – Άρης

Η ΚΕΔ έκανε πριν από λίγο γνωστούς τους ορισμούς της για την 8η αγωνιστική των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024