Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα πολλά υποσχόμενη κλινική δοκιμή εμβολίου κατά του AIDS

Νέα πολλά υποσχόμενη κλινική δοκιμή εμβολίου κατά του AIDS

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS πλησιάζει και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NSID) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε στη Νότια Αφρική η μεγαλύτερη έως τώρα κλινικη δοκιμή εμβολίου κατά του AIDS.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS πλησιάζει και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NSID) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε στη Νότια Αφρική η μεγαλύτερη έως τώρα κλινικη δοκιμή εμβολίου κατά του AIDS.

Το εμβόλιο με την προσωρινή ονομασία HVTN 702 ελπίζεται ότι, συνδυαστικά με άλλα θεραπευτικά μέσα κατά του ιού HIV, ουσιαστικά θα οδηγήσει σε θεραπεία του AIDS, που γίνεται αιτία θανάτου πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπωνκάθε χρόνο, ενώ οι ασθενείς φθάνουν τα 37 εκατομμύρια διεθνώς.

Πρόκειται για την έβδομη μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή εμβολίου κατά του AIDS, στην οποία θα συμμετάσχουν 5.400 σεξουαλικά ενεργοί άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 35 ετών. Οι μισοί θα λάβουν το HVTN 702 και οι υπόλοιποι ένα ψευδοφάρμακο. Όλοι θα κάνουν πέντε ενέσεις στη διάρκεια ενός έτους. Τα αποτελέσματα της δοκιμής αναμένονται την επόμενη δεκαετία.

Στόχος της κλινικής δοκιμής είναι να ελέγξει την αποτελεσματικότητα και τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου, που είναι μια τροποποιημένη εκδοχή ενός προηγούμενου εμβολίου, του RV144, το οποίο είχε δοκιμαστεί σε 16.400 ανθρώπους στην Ταϊλάνδη και είχε αποδειχθεί αποτελεσματικό μόνο στο 31% του δείγματος.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου θα είναι τουλάχιστον της τάξης του 50%, που θεωρείται το «κατώφλι» για να δοθεί άδεια κυκλοφορίας του.

Το HVTN 702 αναπτύχθηκε από τις φαρμακευτικές εταιρείες Sanofi Pasteur και GSK, και η κλινική δοκιμή χρηματοδοτείται από την αμερικανική και τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση, τον αμερικανικό στρατό και το Ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς».

Όπως δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Independent, ο Ανθονι Φοσι διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NSID) των ΗΠΑ, «αν αξιοποιηθεί παράλληλα με το υπάρχον οπλοστάσιο των εργαλείων καταπολέμησης του HIV, ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα ήταν το τελικό καρφί στο φέρετρο του ιού. Ακόμη κι ένα μέτριας αποτελεσματικότητας εμβόλιο θα μειώσει σημαντικά το βάρος της νόσου σε χώρες και πληθυσμούς με υψηλά ποσοστά λοίμωξης από τον ιό HIV, όπως στη Νότια Αφρική».

Σήμερα, τα υπάρχοντα αντιρετροϊκά σκευάσματα βοηθούν τον οργανισμό να κρατά υπό έλεγχο τον ιό HIV, χωρίς όμως να υπάρχει τρόπος πρόληψης της εξάπλωσής του ιού. Γι’ αυτό αναζητείται ένα σχετικά αποτελεσματικό εμβόλιο, ιδίως για χώρες όπως η Νότια Αφρική, όπου πάνω από 1.000 άνθρωποι μολύνονται καθημερινά από τον HIV.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024