Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η περιοδοντική νόσος ίσως αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας

Η περιοδοντική νόσος ίσως αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας

Η στυτική δυσλειτουργία είναι συχνότερη σε άνδρες που πάσχουν από περιοδοντική νόσο, σύμφωνα με κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Impotence Research.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι συχνότερη σε άνδρες που πάσχουν από περιοδοντική νόσο, σύμφωνα με κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Impotence Research.

Η περιοδοντική νόσο, μια χρόνια βακτηριακή λοίμωξη των ούλων είναι συχνή και βασική αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες. Η πάθηση σχετίζεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και γενικά φλεγμονής, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να συντελέσει σε αθηροσκλήρωση και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο και η αθηροσκλήρωση σχετίζονται επίσης με την στυτική δυσλειτουργία.

Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Πανεπιστημίου Guangzhou στην Κίνα, με επικεφαλής τον Δρ Ζχιγκανγκ Ζχαο, ανέλυσε στοιχεία για πέντε μελέτες που είχαν δημοσιευθεί την περίοδο 2009-2014 και αφορούσαν συνολικά 213.000 άτομα, 20-80 ετών.

Σε καθεμιά απ’ αυτές της μελέτες η στυτική δυσλειτουργία ήταν συχνότερη στους άνδρες που υποβάλλονταν σε θεραπεία για χρόνια περιοδοντίτιδα, ειδικά στα άτομα κάτω των 40 ετών και σε άνδρες 59 ετών και άνω.

Μετά την συνεκτίμηση και του διαβήτη, που επηρεάζει τόσο την υγεία των ούλων όσο και την σεξουαλική λειτουργικότητα, η στυτική δυσλειτουργία ήταν 2,8 φορές πιο συχνή στους άνδρες με περιοδοντική νόσο απ’ ότι στους άνδρες χωρίς την οδοντική νόσο.

«Ο πραγματικός βιολογικός μηχανισμό της στυτικής δυσλειτουργίας στους ασθενείς με περιοδοντική νόσο δεν είναι πλήρως κατανοητός. Και ίσως είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι όσοι υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία πρέπει να υποβληθούν σε οδοντιατρικό έλεγχο ή το αντίστροφο. Ωστόσο, μπορεί να είναι καλό να ενημερωθούν οι ασθενείς με χρόνια περιοδοντική νόσο για την πιθανή επίδραση στην σεξουαλική τους ζωή» σχολιάζει ο Δρ Ζχαο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μελέτη που είχε γίνει το 2013 είχε δείξει ότι η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου βελτιώνει και τα συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας.

«Άρα, μπορεί να έχει νόημα να συστήνεται η καθημερινή φροντίδα των δοντιών και η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου ως μέσο ελέγχου ή και εξάλειψης της φλεγμονής των ούλων και μείωσης του κινδύνου στυτικής δυσλειτουργίας» προσθέτει ο ερευνητής.

Πάντως και οι γιατροί θα πρέπει να είναι ενήμεροι του συσχετισμού ώστε να είναι ευαισθητοποιημένοι για συμπτώματα και των δύο ιατρικών καταστάσεων.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024