Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φάρμακα για το στομάχι αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Φάρμακα για το στομάχι αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Ύποπτη για αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου θεωρείται από τους επιστήμονες μια κατηγορία φαρμάκων για την αντιμετώπιση του έλκους στομάχου και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Νέα Ορλεάνη.

Ύποπτη για αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου θεωρείται από τους επιστήμονες μια κατηγορία φαρμάκων για την αντιμετώπιση του έλκους στομάχου και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Νέα Ορλεάνη.

«Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων αυξάνουν συνολικά κατά 21% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, ο κίνδυνος φαίνεται να είναι απόρροια της δοσολογίας που λαμβάνει κανείς, καθώς τα άτομα που παίρνουν χαμηλές δόσεις δεν έχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, ο κίνδυνος εξαρτάται και από το ποιο φάρμακο της κατηγορίας αυτής παίρνει ο ασθενής» εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Τόμας Σεχεστεντ, διευθυντής έρευνας στο Ίδρυμα Καρδιολογίας της Δανίας.

Oι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων αποτελούν, μετά τους H2-ανταγωνιστές, σημαντικό σταθμό στην εξέλιξη της θεραπείας του έλκους και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Tα σημαντικά τους πλεονεκτήματα, σε σχέση με τους H2-ανταγωνιστές, συνίστανται:

  • στην ισχυρότερη ανασταλτική τους δράση στην έκκριση του υδροχλωρικού οξέος,
  • στη σημαντική μείωση του χρόνου επούλωσης του έλκους και
  • στο γεγονός ότι, συνδυαζόμενα με αντιμικροβιακά φάρμακα, επιτυγχάνουν εκρίζωση του H. pylori σε πάσχοντες από πεπτικό έλκος.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι υποκατεστημένες βενζιμιδαζόλες ομεπραζόλη, εσομεπραζόλη, λανσοπραζόλη, παντοπραζόλη και ραμπεπραζόλη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, στις υψηλότερες δόσεις ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου κυμαινόταν από 30% για την λανσοπραζόλη και έφτανε στο 94% για την παντοπραζόλη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στις παραπάνω παρατηρήσεις αφού αξιολόγησαν ιατρικά αρχεία για σχεδόν 245.000 δανούς ασθενείς, κατά μέσο όρο 57 ετών. Όλοι είχαν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η αιτία του στομαχικού άλγους και της δυσπεψίας. Κατά τη διάρκεια των έξι ετών της μελέτης, σχεδόν 9.500 άτομα είχαν υποστεί το πρώτο τους ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι επιστήμονες θέλησαν να δουν αν το εγκεφαλικό επεισόδιο είχε συμβεί ενώ οι ασθενείς έπαιρναν αναστολείς της αντλίας πρωτονίων και συγκεκριμένα ομεπραζόλη, εσομεπραζόλη, λανσοπραζόλη ή παντοπραζόλη. Επίσης, ρώτησαν τους ασθενείς αν είχαν πάρει και H2-ανταγωνιστές, που περιλαμβάνουν την ρανιτιδίνη και την φαμοτιδίνη.

Εν τέλει διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συνέπεια των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων, όχι όμως των Η2-ανταγωνιστών. Και αυτό ίσχυε ακόμα και όταν συνεκτίμησαν άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή νόσο.

«Κανείς προς το παρόν δεν είναι βέβαιος γιατί οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων έχουν αρνητική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία. Ενδεχομένως να μειώνουν τα επίπεδα βιοχημικών παραγόντων που είναι σημαντικοί για την διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων. Και χωρίς αυτούς, οι ασθενείς να αναπτύσσουν αθηροσκλήρωση» υποθέτει ο Δρ Σεχεστεντ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024