Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Και δεύτερο πειραματικό φάρμακο αναστρέφει τη νόσο Αλτσχάιμερ

Και δεύτερο πειραματικό φάρμακο αναστρέφει τη νόσο Αλτσχάιμερ

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή ενός πειραματικού σκευάσματος που «φρενάρει» πραγματικά την έκπτωση της μνήμης και των νοητικών λειτουργιών των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή ενός πειραματικού σκευάσματος που «φρενάρει» πραγματικά την έκπτωση της μνήμης και των νοητικών λειτουργιών των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, επιστήμονες με επικεφαλής τον Μάθιου Κένεντι του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Ντένβερ, χορήγησαν στο πλαίσιο μικρής κλινικής δοκιμής (Φάσης Ι) σε 32 ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ την πειραματική δραστική ουσία (σε μορφή δισκίου) verubecestat, που μπλοκάρει το ένζυμο BACE1, μειώνοντας δραστικά και με ασφάλεια τις πλάκες της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς, που χαρακτηρίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μάλιστα, μία μόνο δόση ήταν αρκετή για να μειώσει αισθητά τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς στο αίμα τόσο στα πειραματόζωα, όσο και στους ασθενείς.

Αντίθετα με άλλους αναστολείς του ίδιου ενζύμου, που προκαλούν σοβαρές παρενέργειες, το
verubecestat αποδεικνύεται ασφαλές. Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο κλινικές δοκιμές με συνολικά 3.500 ασθενείς που πάσχουν από ήπια (αρχικού σταδίου) έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τον Ιούλιο του 2017.

Επιπλέον, οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να διευκρινίσουν κατά πόσο όντως οι πλάκες β-αμυλοειδούς αποτελούν την αιτία της νόσου ή απλώς ένα ακόμη σύμπτωμά της.

Το β-αμυλοειδές είναι ένα κολλώδες πεπτίδιο, που συσσωρεύεται σε πλάκες και φαίνεται να καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα των ασθενών. Το ένζυμο BACE1 παίζει ρόλο-κλειδί στην παραγωγή του β-αμυλοειδούς, συνεπώς τη εμπλοκή του θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη λύση για την «εκκαθάριση» του εγκεφάλου από τις τοξικές πλάκες.

Το ζητούμενο είναι όμως να αποφευχθεί η χρήση μιας φαρμακευτικής ουσίας που θα είναι τοξική και θα δημιουργήσει βλάβες στο ήπαρ ή στα μάτια, καθώς και επιδείνωση του νευροεκφυλισμού, όπως έχουν δείξει άλλες δραστικές ουσίες που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν κατά του BACE1.

Το verubecestat φαίνεται να αποφεύγει αυτούς τους κινδύνους και να είναι καλά ανεκτό από τους ασθενείς.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024