Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Η νιβολουμάμπη βελτιώνει τη επιβίωση στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη της Δανίας στις 7-11 Οκτωβρίου, η νιβολουμάμπη επιδεικνύει διαρκή ανταπόκριση στην πιο μακροχρόνια έως τώρα παρακολούθηση για έναν αναστολέα του PD-1 στον προχωρημένο, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα για τον οποίο έχει χορηγηθεί προηγούμενη θεραπεία.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη της Δανίας στις 7-11 Οκτωβρίου, η νιβολουμάμπη επιδεικνύει διαρκή ανταπόκριση στην πιο μακροχρόνια έως τώρα παρακολούθηση για έναν αναστολέα του PD-1 στον προχωρημένο, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα για τον οποίο έχει χορηγηθεί προηγούμενη θεραπεία.

Η νιβολουμάμπη είναι ένας αναστολέας του σημείου ελέγχου του ανοσοποιητικού PD-1, ο οποίος είναι μοναδικά σχεδιασμένος για να αξιοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αντικαρκινικής ανοσολογικής ανταπόκρισης. Αξιοποιώντας το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση του καρκίνου, η νιβολουμάμπη έχει καταστεί μία σημαντική θεραπευτική επιλογή σε πολλαπλούς τύπους καρκίνου.

Τον Ιούλιο του 2014, η νιβολουμάμπη ήταν ο πρώτος αναστολέας του σημείου ελέγχου του ανοσοποιητικού PD-1 που έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως. Σήμερα είναι εγκεκριμένη σε περισσότερες από 57 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας. Τον Οκτώβριο του 2015, το συνδυαστικό σχήμα με νιβολουμάμπη και ιπιλιμουμάμπη αποτέλεσε τον πρώτο συνδυασμό στην Ανοσο-Ογκολογία που έλαβε έγκριση ρυθμιστικών αρχών για την αντιμετώπιση του μεταστατικού μελανώματος και αυτή τη στιγμή διαθέτει έγκριση σε περισσότερες από 47 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα επικαιροποιημένα αποτελέσματα από δύο μελέτες Φάσης 3, CheckMate-057 και CheckMate-017, έδειξαν ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των ασθενών με μεταστατικό, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) που είχαν λάβει θεραπεία στο παρελθόν και από τις δύο μελέτες εμφάνισαν συνεχείς ανταπόκρισεις με τη νιβολουμάμπη, συγκριτικά με την απουσία συνεχούς ανταπόκρισης στο σκέλος του δοσεταξέλη. Η διάμεση διάρκεια της ανταπόκρισης (DOR) με τη νιβολουμάμπη έναντι της δοσεταξέλης στην CheckMate-057 ήταν 17,2 μήνες (95% CI: 8,4, ΝΕ] και 5,6 μήνες [95% CI: 4,4, 6,9), αντίστοιχα, και στην CheckMate-017 ήταν 25,2 μήνες (95% CI: 9,8, 30,4] και 8,4 μήνες [95% CI: 8,4, NE), αντίστοιχα.

Στη μελέτη CheckMate-057, οι ασθενείς με PD-L1 ≥1% είχαν διάμεση DOR 17,2 μηνών (95% CI: 8,4, NE) και σε ασθενείς με PD-L1 <1%, αυτή ήταν 18,3 μήνες (95% CI: 5,5, NE). Σε αμφότερες τις μελέτες, παρατηρήθηκε διάρκεια της ανταπόκρισης ανεξάρτητα με την κατάσταση έκφρασης του PD-L1, ενώ στη μελέτη CheckMate -057, μία από τις τέσσερις περιπτώσεις πλήρους ανταπόκρισης παρατηρήθηκε σε ασθενή με έκφραση PD-L1 <1%.

Δεν εντοπίστηκαν νέα σημεία ως προς την ασφάλεια της νιβολουμάμπης στη συγκεντρωτική ανάλυση για την ασφάλεια και από τις δύο μελέτες. Δεν σημειώθηκαν νέοι, σχετιζόμενοι με τη θεραπεία θάνατοι μεταξύ της ελάχιστης παρακολούθησης του ενός και των δύο ετών παρά τη μεγαλύτερης διάρκειας έκθεση στη θεραπεία, ενώ νέα συμβάντα παρατηρήθηκαν σε 11/418 ασθενείς κατά τον έναν επιπλέον χρόνο παρακολούθησης.

«Η περαιτέρω αξιολόγηση της νιβολουμάμπης στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που έχει αντιμετωπιστεί θεραπευτικά στο παρελθόν έδειξε συνεχή υψηλότερη επιβίωση και τη δυνατότητα για ανταποκρίσεις με διάρκεια, συγκριτικά με την δοσεταξέλη, σε όλους τους ιστολογικούς τύπους σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών. Κυρίως, η διάμεση διάρκεια της ανταπόκρισης με τη νιβολουμάμπη ήταν τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη που παρατηρήθηκε με τη δοσεταξέλη», σχολίασε ο Μαρτιν Ρεκ, M.D., Ph.D., επικεφαλής Ογκολογίας Θώρακος στο Νοσοκομείο Grosshansdorf.

Η μελέτη CheckMate-057 είναι μία Φάσης 3, ανοιχτή, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη-ορόσημο, η οποία αξιολόγησε ασθενείς με προχωρημένο, μη πλακώδες, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), οι οποίοι είχαν παρουσιάσει επιδείνωση νόσου κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα προηγούμενο διπλό σχήμα χημειοθεραπείας με βάση την πλατίνη. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν ασθενείς ανεξαρτήτως της κατάστασης έκφρασης του PD-L1. Το κύριο καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η συνολική επιβίωση (OS), και στα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία περιλαμβάνονταν το ποσοστό αντικειμενικής ανταπόκρισης (ORR), η επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) και η αποτελεσματικότητα με βάση την κατάσταση έκφρασης του PD-L1 στον όγκο. Στους ασθενείς που εντάχθηκαν στη μελέτη χορηγήθηκε nivolumab 3 mg/kg κάθε δύο εβδομάδες έναντι docetaxel σε δόση 75 mg/m2 κάθε τρεις εβδομάδες.

Η μελέτη CheckMate-017 ήταν μία Φάσης III, ανοικτή, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, στην οποία αξιολογήθηκε το nivolumab 3 mg/kg κάθε δύο εβδομάδες έναντι του docetaxel 75 mg/m2 κάθε τρεις εβδομάδες σε ασθενείς με προχωρημένο NSCLC εκ πλακωδών κυττάρων, οι οποίοι εμφάνισαν επιδείνωση νόσου κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα προηγούμενο διπλό σχήμα χημειοθεραπείας με βάση την πλατίνη. Το κύριο καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η OS και τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία περιλάμβαναν την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) και το ποσοστό ανταπόκρισης. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν ασθενείς ανεξαρτήτως της κατάστασης έκφρασης του PD-L1.

Στις συγκεντρωτικές αναλύσεις για την ασφάλεια των μελετών CheckMate-057 και CheckMate-017, μετά από ένα ελάχιστο διάστημα παρακολούθησης δύο ετών, σχετιζόμενες με τη θεραπεία ανεπιθύμητες ενέργειες (AE) αναφέρθηκαν σε λιγότερους ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με νιβολουμάμπη από ό,τι σε ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με δοσεταξέλη (οποιουδήποτε βαθμού: 68% έναντι 88%, Βαθμού 3/4: 10% έναντι 55%) και αντίστοιχα λιγότερο συχνά οδήγησαν σε διακοπή (οποιουδήποτε βαθμού: 6% έναντι 13%, Βαθμού 3/4: 4% έναντι 7%). Οι συχνότητες των πιο κοινών σχετιζόμενων με τη θεραπεία AE ήταν χαμηλότερες με τη νιβολουμάμπη από ό,τι με τη δοσεταξέλη. Η πλειονότητα των σχετιζόμενων με τη θεραπεία επιλεγμένων AE παρουσιάστηκαν μέσα στους πρώτους τρεις μήνες της θεραπείας με τη νιβολουμάμπη και υποχώρησαν με τη χρήση των καθιερωμένων αλγορίθμων ασφαλείας. Συγκεντρωτικά, οι βαθμού 3/4 σχετιζόμενες με τη θεραπεία ανεπιθύμητες ενέργειες για τη νιβολουμάμπη περιλαμβάνουν δερματικά συμβάντα (1%), συμβάντα από το γαστρεντερικό (1,2%), ενδοκρινικά συμβάντα (0%), ηπατικά συμβάντα (1%), συμβάντα από το αναπνευστικό (1,2%), νεφρικά συμβάντα (0,2%) και υπερευαισθησία/αντίδραση στην έγχυση (0%).

Στη μελέτη CheckMate-057, οι αναφερόμενες από τους ασθενείς εκβάσεις (Patient Related Outcomes – PRO) μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας την Κλίμακα Συμπτωμάτων Καρκίνου του Πνεύμονα (LCSS) και την οπτική αναλογική κλίμακα του Ευρωπαϊκού ερωτηματολογίου για την Ποιότητα Ζωής (EuroQol)-5 Διαστάσεων (EQ-5D VAS) καθώς και το δείκτη χρησιμότητας EQ-5D (UI). Οι PRO αξιολογούνταν σε κάθε δεύτερο κύκλο για τη νιβολουμάμπη και σε κάθε κύκλο για τη δοσεταξέλη για τους πρώτους έξι μήνες της θεραπείας και στη συνέχεια κάθε έξι εβδομάδες και σε δύο επισκέψεις παρακολούθησης μετά από τη θεραπεία. Το EQ-5D αξιολογήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της επιβίωσης, κάθε τρεις μήνες για το πρώτο έτος και κάθε έξι μήνες στη συνέχεια. Παρότι παρατηρήθηκαν βελτιώσεις νωρίτερα με την LCSS σε σχέση με την EQ-5D VAS, και τα δύο εργαλεία PRO έδειξαν όφελος πριν από το διαχωρισμό των καμπυλών επιβίωσης, κάτι που επίσης ευνοούσε τη νιβολουμάμπη.

health.in.gr

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024